Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хуманоиден робот художник създаде портрет на кралица Елизабет II

"Машината записва, но не вижда, защото няма съзнателен ум, камо ли емоции", казват противници на изкуствения интелект

28 Май 2022
"Кралицата на алгоритъма"

Хуманидният робот художник Ай-Да нарисува портрет на кралица Елизабет II по случай платинения й юбилей, предава  "Гардиън". Запазената марка на монарха - перли и смели цветове, заедно със сериозно изражение на лицето, са открояващите се характеристики на произведението "Кралицата на алгоритъма", което беше представено на публиката днес. Ай-Да, описана от нейните създатели като "първият в света ултрареалистичен хуманоиден робот художник", казва: "Бих искала да благодаря на Нейно Величество кралицата за нейната отдаденост и за услугата, която предоставя на народа. Тя е изключителна, смела жена, която е напълно отдадена на обществената служба".

Ейдън Мелер, създател на Ай-Да, заяви, че първият портрет на английската кралица, създаден от робот, дава възможност да се направи равносметка за живота на Елизабет II. Едни от първите едноплаткови компютри са изобретени по време на коронацията на кралицата през 1953 г. Следващите седем десетилетия отбелязват изключителен напредък в компютърните технологии в Обединеното кралство, включително раждането на изкуствения интелект.

Кръстена на компютърния пионер Ада Лъвлейс, единственото законно дете на лорд Байрон, роботът Ай-Да казва, че за разлика от хората на изкуството, тя не изпитва емоции, но е възможно да се обучи да  разпознава емоционалните изражения на лицето.

Според изкуствоведа на в. "Гардиън" Джонатан Джоунс "Кралицата на алгоритъма" е "още още един пример за циничната, прозрачна измама, която представлява изкуството, създадено от изкуствен интелект. Ай-Да не е художник, защото няма независимо съзнание. Машината записва, но не вижда, защото няма съзнателен ум, камо ли емоции", възмущава се Джоунс.

Ай-Да е създадена от екип програмисти, специалисти по роботика, арт експерти и психолози. Роботът е завършен през 2019 г. и се актуализира с усъвършенстването на AI технологията. Миналия месец Ай-Да направи първата си самостоятелна изложба на биеналето във Венеция.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?