Медия без
политическа реклама

Художникът Цветан Раденков оповести завръщането си с изложба

След 21 години в чужбина авторът представя експресивните си преживявания в старата нова реалност

28 Март 2024
Цветан Раденков, "Мъж със сърф и жълта птица".
Цветан Раденков, "Мъж със сърф и жълта птица".

Изложба Expressive Realities („Експресивни реалности“) на художника Цветан Раденков представя столичната галерия Depoo на ул. Врабча“ 12. Вернисажът за откриването е на 2 април (вторник) от 18.00 до 20.00 ч., а произведенията могат да бъдат разгледани до 17 април.

Изложбата Expressive realities e своеобразна метафора на завръщането ми в България след 21 години живот в чужбина. Наложи ми се да се адаптирам и спогодя с един отдавна забравен свят, но същевременно нов и непонятен за мен. Всичко, което правех, за да преговарям и да се ориентирам в „реалността“, предизвикваше емоции, които експресираха, което пораждаше кръгова връзка между „ярката проява на чувства и преживявания“ и „конкретиката“, споделя авторът и добавя: „Живеем в „реалност, базирана на очаквания“ и актуализираме всичко, което е „в ума ни“. Поради тази причина все повече се осланям на интуицията си. Независимо какво „мисля“, „правя“ или „казвам“, тя е тази, която ме води.

Цветан Раденков определя картините си като интуитивно, експресивно изживяване, пресъздадено на принципа на инцидента. Сега и тук! За своите работи той използва предимно маслени бои и шпатула, защото те най-пълноценно му помагат да изрази свободно моментното изживяване на емоциите и вътрешното си усещане.Понякога имам чувството, че съм като дърво с много клони, някои от които са реалността, а други собствените  ми преживявания, сплетени в неразривна връзка“, картинно обяснява Раденков творческата си същност.

Като творец той се концентрира основно в две теми: от една страна, актуалните световни събития, които според него отразяват живота, и от друга – вечните въпроси, които съществуват от зората на човечеството, преминават през нашето време и отиват в бъдещето, повлиявайки на мисленето на цели поколения. Вяра, сила, богатство, лудост, смърт, вдъхновение, езотерика са теми, които мнозина ще преоткрият в произведенията на Раденков. Те винаги са присъствали в човешката история и ще продължат да бъдат отразявани, категоричен е той.
 
Роден през 1972 г. в Пловдив, от 2000 г. живописецът живее във Виена. От 2007 започва работа като художник на свободна практика. Завръща се в България миналата година.

Сред участията му са Barcelona Showcase Casa Batllo (2012), групови изложби в музея Карлсплац“, в Justice Center, в Музея на отбраната и спорта и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата