Quantcast

Медия без
политическа реклама

Холивуд най-сетне ще екранизира „Алхимикът“ на Паулу Коелю

Досега са правени няколко неуспешни опита най-превежданият роман да стане филм, у нас има театрална версия

06 Окт. 2023
ЕРА/БГНЕС
76-годишният бразилски писател Паулу Коелю може и да доживее да види шедьовъра си екранизиран.

Прочутият роман „Алхимикът“ на бразилския писател Паулу Коелю за пръв път ще бъде екранизиран, съобщи Variety. Правата за филмиране на книгата е придобила компанията Legendary Entertainment, която възнамерява да заснеме киноадаптацията заедно с TriStar Pictures и Palmstar.

Сценарист на бъдещата продукция ще е известният Джак Торн, известен с работата си над сюжета на филма „Енола Холмс“ за Netflix, сериалите „Тъмните му материи“ на НВО и „Национално съкровище“ за Disney Plus, както и над театралната версия на „Хари Потър и прокълнатото дете“. Торн е носител на множество награди БАФТА, по една от „Оливие“ и „Тони“.

Съвместният проект на двете филмови студиа може да стане първата осъществена екранизация на романа на Коелю, издаден през 1988 г. на португалски. Книгата се превръща в международен бестселър и в световен мащаб е най-превежданото заглавие от жив автор. Досега многократно са правени опити „Алхимикът“ да бъде адаптиран за голям екран – най-скоро от продуцентската компания Westbrook Studios на Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет-Смит, но всички те не са били доведени до успешен край.

Според официалното описание, бъдещият филм ще разказва историята на Сантяго, млад мъж, който копнее да пътува в търсене на легендарно съкровище. Повествованието за съкровищата, които Сантяго намира по пътя си, ни учи, както само мъдрите истории са в състояние да го направят, да слушаме сърцата си, да се научим да разчитаме поличбите, пръснати по пътя на живота, и най-вече да следваме мечтите си.

Любопитното е, че първата театрална реализация на „Алхимикът“ е направена в България през 2002 г. от режисьора Съни Сънински на сцената на столичния Театър 199. Дотогава по света е имало опера и балет по произведението, но не и театрален спектакъл. Театърът, Сънински и екипът му получават авторските права от Коелю с неговото лично разрешение да боравят свободно с оригиналния текст. Съни Сънински е автор на сценичната версия, подпомогнат в драматизацията от Атанас Бояджиев. Първото представление на „Алхимикът“ е фактически световна премиера, която влиза в новините на БНТ, а спектакълът с участието на Валери Йорданов (Сантяго), Вяра Коларова, Георги Спасов, Петър Петров и др. в продължение на няколко сезона е абсолютен хит на родния Бродуей.

Още по темата