Медия без
политическа реклама

Георги Господинов става писател на годината на Столична библиотека

Най-четената книга обаче е романът „Рана“ на Захари Карабашлиев

20 Яну. 2024
Наградите ще бъдат връчени в Столична библиотека в понеделник от 12.00 ч.
Наградите ще бъдат връчени в Столична библиотека в понеделник от 12.00 ч.

Годишните награди на Столична библиотека за писател и читател на годината ще бъдат връчени за девети път на 22 януари, понеделник, от 12.00 ч. в залата на 3-ти етаж на културната институция. Те традиционно отличават най-четените писатели и най-активните читатели. Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Писател на 2023 г. става Георги Господинов с романите си „Времеубежище“, „Физика на тъгата“ и публицистичния сборник „В пукнатините на канона“, а най-четената книга през миналата година е „Рана“ на Захари Карабашлиев. В списъка с предпочитаните от посетителите на библиотеката автори на художествена литература са още Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Мишев, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров, Стефан Цанев и Александър Секулов.

Най-четеният поет е Иван Ланджев, следван от Мирела Иванова и Валентина Радинска. Сред най-четените автори на поезия са още Владимир Левчев, Ани Илков, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и Недялко Йорданов.

Най-четеният автор на научна и научнопопулярна литература е проф. Цочо Бояджиев. Други търсени автори в категорията са д-р Огнян Димов, Георги Милков, Ади и Милен Цанови, проф. Вили Лилков, д-р Петър Величков, Слави Панайотов, доц. д-р Тодор Чобанов, Юлияна Антонова-Мурата и Виктор Топалов. Най-четеният автор на книга за София е Тони Николов („Бленувана София“, „Спомнена София“).

Сред авторите на детска литература посетителите на Столична библиотека са чели най-много произведения от Мария Донева. Тя е следвана от Иван Раденков, Цанко Лалев, Евгения Войнова, Цвета Брестничка, Катя Антонова, Николай Пенчев, Майя Дългъчева и Юлия Спиридонова-Юлка.

Със специалната награда на директора на Столичната библиотека ще бъдат удостоени Владимир Зарев и Георги Константинов.

Сред най-активните читатели са Ирена Въжарова, 7-годишният Виго Георгиев, Александра Петрова. Най-четящото семейство е това на Диана и Тонислав Атанасови и децата им Матей и Светлозар. Студентите, които са най-активни читатели на научна и научнопопулярна литература, са второкурсникът Михаил Лалов и двама чуждестранни студенти – Иса Ел Каури от Ливан и Леви Габриел Ортис от Испания.

От Столичната библиотека съобщават, че през миналата 2023 г. Читателската им аудитория се е увеличила с 10 хиляди нови читатели и вече възлиза на 91 хиляди души. Над 60 на сто от активната читателска публика са млади хора до 28-годишна възраст. Заетите книги за дома са 630 хиляди, близо 1500 дневно са посещенията в библиотеката.

За деветгодишната история на наградите на Столична библиотека читателската аудитория на библиотеката се е увеличила над 3 пъти, а заетите книги – повече от 2 пъти, допълват от там.

През 2023 г. Столичната библиотека е предложила на читателите си близо 22 хил. нови заглавия на книги, като 25 процента от тях са на български класици и съвременни наши автори. И през 2023 г. остава тенденцията на засилено търсене на съвременна българска художествена литература, на издания по история, философия и политика, приложна психология, книги за самопознание, здравословен начин на живот, екология, пътешествия и туризъм. 

С голяма популярност сред читателите на Столична библиотека се ползват мемоарните издания, биографиите и автобиографиите на български обществени личности и творци, съобщават още от библиотеката.

Сред отличените медии, популяризиращи най-добре дейността на Столична библиотека, са БТА, бТВ – „Новините“, сутрешният блок „Здравей, България“ на „Нова телевизия“, сутрешното токшоу на БНТ „100% будни“, предаването „Закуска на тревата“ на програма „Хоризонт“ на БНР и журналистката Яна Спиридонова от радио „София“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата