Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия върна на Русия произведения на изкуството за 46 млн. долара

13 Апр. 2022
БГНЕС
Пушкинският музей в Москва

Финландия ще върне на Русия произведения на изкуството, които са били конфискувани от митнически служители, съобщи финландското външно министерство, цитирано от сайта ArtNews.

Една картина и две скулптури на обща стойност 46 милиона долара са пътували за руски музеи от Италия и Япония, когато са били задържани на граничния пункт Валима по подозрение за нарушаване на европейските санкции срещу Русия, заяви директорът на митническите служби Хану Синконен.

В изявление Министерството на външните работи на Финландия заяви, че Европейският съюз е изменил съществуващите си правила, за да изключи някои артефакти от своя списък със санкции. Законовите промени влязоха в сила на 9 април, след което митническите служители издадоха разрешения за износ на произведения на изкуството. Промяната на правилото се разпростира само до "произведения, които са взети назаем в контекста на официално културно сътрудничество", се казва в изявление.

Конфискуваните произведения са били предоставени от Държавната Третяковска галерия на Русия и Държавния музей на ориенталското изкуство на две италиански галерии - музея на "Ла Скала" и Музея за модерно и съвременно изкуство в Удине. Други произведения на изкуството са били върнати на Пушкинския музей за изящни изкуства от музея в град Чиба, Япония.

Русия е засегната от тежки санкции от Европейския съюз и Съединените щати заради войната в Украйна. Финландското външно министерство съобщи, че списъкът със санкции на ЕС включва изкуство, което е категоризирано като "луксозни стоки".

Санкциите усложниха усилията на Русия да изземе своите културни ценности, които в момента са отпуснати на европейски институции. През март Ермитажът в Санкт Петербург поиска няколко произведения на музея да бъдат изтеглени предсрочно от изложби в Милано и Рим. Междувременно правителствата на Испания, Австрия и Франция преустановиха връзките си с руските музеи и изтеглиха произведенията си от планирана изложба в музея на Кремъл. Най-малко две картини, изложени в парижката Фондация Луи Вюитон в изложба на творби от колекцията на починалия руски бизнесмен и колекционер на авангардно френско изкуство Иван Морозов ще останат във Франция. Изложбата на Морозов приключи през април. Повечето от експозицията — около 200 картини — принадлежат на колекциите на Държавната Третяковска галерия, Пушкинския музей за изящни изкуства и Ермитажа в Санкт Петербург.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?