Медия без
политическа реклама

Филхармонията поема Моцартовия фестивал край езерото в Правец

С нов музикален домакин и репертоар, летните концерти се завръщат на 21 и 22 юли

07 Апр. 2023
Беса Лугичи
Беса Лугичи

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights. Той бе създаден преди 18 години по идея на Снежина Аврамова, а оперната прима Христина Ангелакова беше негов дългогодишен творчески двигател. След нейната кончина през 2018 г. професор Борислава Танева пое организацията на фестивала.

Заради натоварената си програма проф. Танева е взела решение да се оттегли от позицията артистичен директор. Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония.

Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли. 

Френската тромпетистка Лусиен Реноден Вари ще се включи в първата вечер заедно със Софийската филхармония на 21 юли. Под палката на маестро Найден Тодоров, който напоследък съчетава дирижирането със задълженията на служебен министър на културата, тя ще представи Концерт за тромпет от Хайдн. Програмата на вечерта е почит към тримата големи виенски класици и включва още Увертюрата към "Сватбата на Фигаро" от Моцарт и Седма симфония от Бетовен.

Лусиен Реноден Вари е приветствана като "тромпетна сензация" от френските медии за класическа музика. Тя демонстрира изключително майсторство в интерпретиране както на класически, така и на джазов репертоар. През февруари 2021-ва Вари, заедно с Филхармоничния оркестър ѝ на Монте Карло и диригента Саша Гьотцел,  записва за Warner Classics компактдиска Piazzolla Stories, който ѝ носи наградата Opus Klassik в категорията за млад артист. Това е третият неин албум като изпълнител на лейбъла след The ​​Voice of the Trumpet (2017), реализиран в сътрудничество с Националния оркестър на Лил и Роландо Вийязон, и Mademoiselle in New York (2019), записан с Бил Елиът и BBC Concert Orchestra.

Косовското сопрано и любима ученичка на Христина Ангелакова - Беса Лугичи, и един от най-добрите ни тенори Михаил Михайлов ще блестят на сцената на 22 юли. С програма от обичани оперни арии и дуети те ще поздравят гостите на Правец. Публиката ще чуе и "Музика на водата" и "Музика на фойерверките" от Хендел, представени от националния оркестър. А организаторите обещават и феерия от фойерверки, които да допълнят празничната атмосфера.

Билети за концертите се продават на касата на зала "България" и Ивентим: тук и тук, а до 15 май са с 15% отстъпка от редовната цена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата