Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фестивал на позволените графити започна в София

Около 17 артисти от цяла България рисуват днес и утре от 12:00 до 20:00 ч. под моста "Чавдар"

02 Септ. 2023
BGNES/EPA
Два дни на моста "Чавдар" ще се рисува

Първото издание на фестивала за графити и улично изкуство "МОСТЪ" започна днес в София под моста "Чавдар", съобщи пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде БТА. 

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта" и е част от програмата на Столичната община за предоставяне на възможност графити артистите да имат пространства, където да изразяват своя талант.

Мостът "Чавдар" се превръща в първото място за легални графити в София, което се обособява от общината, посочи Георгиев. Поставено е осветление, антипаркинг колчета, контейнери за отпадъци.

Около 17 артисти от цяла България рисуват днес и утре от 12:00 до 20:00 ч. под моста "Чавдар". Ще има работилница за малки и големи от 17:00 до 19:00 ч. Утре през целия ден ще има състезание за най-хубава рисунка на животни. 

Георги Георгиев припомни, че общинският съвет прие през април промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община. Паралелно с това се въведоха мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София, каза Георгиев.

Другата свободна локация за рисуване от графити артистите е на бул. "Ботевградско шосе" и ул. "Боян Магесник" при гара Подуяне. През юли беше представен първият стенопис на двама бразилски художници – Робезио Маркс и Тереза Декинта, вдъхновени и от българския фолклор, които изрисуваха фасада на жилищна сграда на ул. "Ген. Гурко" 68. Те са у нас по покана на бразилското посолство и българските им колеги от Фондация "Вижънъри".

Георги Георгиев припомни още програмата на Столичната община, по която гражданите могат да кандидатстват за боядисване на партерен етаж на блокове и кооперации при нерегламентирани драсканици. Живущите сами избират цвета на боята, като освежаването е напълно безплатно.

Ключови думи:

графити, София

Още по темата