Медия без
политическа реклама

ЕС поряза британските филми заради Брекзит

22 Юни 2021
''Имението Даунтън'' е един от най-успешните сериали, произведени от Великобритания.
imdb
''Имението Даунтън'' е един от най-успешните сериали, произведени от Великобритания.

Обединеното кралство е най-големият европейски продуцент на филми и телевизионни програми, стимулиран с 1,4 млрд. паунда от продажбата на международни права, но неговото господство е описано като заплаха за ''културното многообразие на Европа'', се казва във вътрешен документ на ЕС, предоставен на в. ''Гардиън'', пише Би Би Си.

Въпросът вероятно ще се присъедини към списъка с точки на силно напрежение в отношенията между Брюксел и Лондон, откакто Великобритания напусна единния пазар и митническия съюз, включително спорове за продажбата на британски колбаси в Северна Ирландия и издаването на лицензи за риболовни води, което доведе до разполагането на патрулни кораби на британския флот в Джърси по-рано тази година.

Целта на Брюксел този път е срещу продължаващото определяне на британските програми и филми като „европейски произведения“. Съгласно директивата на ЕС за аудиовизуални медийни услуги, по-голямата част от ефирното време трябва да се дава на такова европейско съдържание по телевизията и то да съставлява поне 30% от броя на заглавията на платформи за видео по заявка (VOD) като Netflix и Amazon.

Страни като Франция са отишли по-далеч, като са определили 60% квота за европейски произведения на VOD и изискват 15% от оборота на платформите да се изразходва за производство на европейски аудиовизуални и кинематографични произведения.

Според документ на ЕС, представен на дипломати на 8 юни, след Брекзит се смята, че включването на съдържание на Обединеното кралство в такива квоти е довело до това, което е описано като „непропорционално“ количество британски програми по европейската телевизия.

Европейската комисия е натоварена да стартира проучване на въздействието върху риска за „културното многообразие” на ЕС от британските програми, което според дипломатическите източници би било първа стъпка към действие за ограничаване на привилегиите, предоставени на съдържанието от Обединеното кралство.

Финансови специалисти заявиха, че ходът да се определи съдържанието в Обединеното кралство като нещо различно от европейското, което води до загуба на пазарен дял, би засегнало особено британската драма, тъй като предварителната продажба на международни права за сериали като ''Имението Даунтън'' и ''Короната'' често е базата, на която са успели да бъдат произвеждани.

Продажбата на международни права на европейски канали и VOD платформи донесе на британската телевизионна индустрия 490 млн. паунда през 2019-20 г., което го прави вторият по големина пазар за Великобритания след САЩ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата