Медия без
политическа реклама

Джон Малкович за 10 лв. вместо за 400

"Квадрат 500" представя още необичайни лица на звездата

07 Февр. 2023
Sandro Miller/Gallery 51 Antwerp
Това не е Салвадор Дали, а Джон Малкович.

Ако не сте успели да си купите билет за Джон Малкович в Народния театър срещу 400 лева, все още имате възможност да видите театралната и филмова звезда на местна почва. На 17 февруари в "Квадрат 500", паралелно с представленията на "В самотата на памуковите полета", се открива изложба, в която главната роля играе... Джон Малкович. Входът за филиала на Националната галерия е само 10 лева, а за ученици, студенти и пенсионери - 5 лв.

Американският фотограф Сандро Милър и актьорът пресъздават някои от най-емблематичните образи на XX и XXI век в серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията". Изложбата включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които звездата се превъплъщава в известни личности - от Мерилин Монро и Че Гевара до Алберт Айнщайн и Салвадор Дали. 

Авторът на фотографиите ще изнесе презентация на 18 февруари от 11:00 до 12:30 ч. Все още не е ясно дали Джон Малкович ще удостои с присъствието си изложбата. Той е поканен от организаторите на откриването, но вернисажът съвпада с второто от участията му на театралната сцена в София, които са съответно на 16, 17 и 18 февруари. След това актьорът ще отпътува към фестивала "Берлинале" за премиерата на нов филм с негово участие - "Сенека", в който играе и българинът Самуел Финци.

Историята на проекта започва пред 2013 г., когато Сандро Милър решава да отдаде почит на авторите, повлияли на кариерата му. Избира 35 знакови образа, сред които са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; мигрантката с деца, уловена от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; знаковата снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. За него майсторът на обектива отбелязва: "Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми. Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него". За първи път фотографът се среща с Малкович в края на 90-те години, докато работи по задача, възложена му от театъра Steppenwolf, и това е само първото от поредица успешни сътрудничества. 

В серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията", актьорът демонстрира хамелеонските си способности и показва какво е "да бъдеш Джон Малкович" (по едноименния филм), влизайки в кожата на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън, Анди Уорхол... 

"Майстори на фотографията" се организира от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация “Лъчезар Цоцорков”. 

Изложбата "Малкович, Малкович, Малкович..." ще остане в "Квадрат 500" до 30 април.

Още по темата