Медия без
политическа реклама

Дворжак среща Ели Сааб в концерт на атрактивна френска виолончелистка

Камий Тома гостува за втори път на Софийската филхармония

02 Окт. 2022
Christian Meuwly

Дни преди да кацне в София за концерта си с националния оркестър и маестро Найден Тодоров, младата класическа звезда Камий Тома беше специален гост на шоуто на Ели Сааб на Парижката седмица на модата, съобщават от Софийската филхармония. Французойката изгледа ревюто от първия ред в компанията на Моника Белучи, Ева Лонгория, Сара Рафърти и бразилския модел Изабели Монтана. Малко преди ревюто Камий е имала възможност да пробва няколко тоалета на дизайнера и е избрала роклята, с която ще се представи у нас. Концертът й в зала "България" е на 6 октомври.

С диригента Найден Тодоров гостенката ще свири за трети път. Първата им среща беше през 2018 г. в Германия, след което тя прие поканата на маестрото и дойде в София в разгара на пандемията. По време на първия локдаун тя свири от покривите на Париж за своите съграждани, а клиповете в социалните мрежи я направиха звезда и сред най-младите. По-късно атрактивната виолончелистка прави поредица от изпълнения в най-красивите музеи на френската столица за престижния лейбъл "Дойче Грамофон".

През есента на 2020 г. Тома очарова българската публика със своето емоционално изпълнение на Концерта за виолончело на Шуман. Сега тя ще представи прочутия Концерт за виолончело на Антонин Дворжак. "Как не съм знаел, че може така да се напише концерт за виолончело! Отдавна бих го написал!" - възкликва очарован Брамс, когато чува за първи път гениалната творба на своя колега. Маестро Тодоров допълва програмата с Първата симфония на българския гений Веселин Стоянов, която Софийската филхармония не е изпълнявала вече 60 години. Концертът се посвещава на 120-годишнината от рождението на композитора.

Гостенката от Париж пристига със своето виолончело Feuermann, създадено от Страдивари през 1730 г. Билети за концерта има на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още по темата