Медия без
политическа реклама

Директорът на Йерусалимската опера дирижира музика от Израел у нас

Солист в концерта под палката на Омер Ариели е прочутата кларинетистка Орит Орбах

01 Апр. 2024
Youtube
Директорът на Йерусалимската опера Омер Ариели

Световноизвестната израелска кларинетистка Орит Орбах и музикалният директор на Йерусалимската опера маестро Омер Ариели гостуват на Софийската филхармония на 7 април. В програмата на концерта им с първия ни оркестър са включени произведения от израелски композитори: Прелетни птици“ от Йосиф Барданашвили, „Музика за струнни“ от Паул Бен-Хаим, „Псалм“ от Йехезкел Браун, "Еврейска рапсодия" за кларинет и оркестър от Андре Хайду и „Молитва“ от Цви Авни.

Орит Орбах е сред най-ценените кларинетисти в света. Критиката отбелязва нейната артистичност, индивидуално присъствие и естествена музикалност. Тя се изявява като солистка на престижни оркестри като Израелската филхармония, дирижирана от Зубин Мета, Ерусалимския оркестър, Израелския камерен оркестър, Симфониетата на Сан Франциско, Симфоничния оркестър на Колорадо, Варшавската филхармония и др.

Орбах сътрудничи с елитни музиканти като Шломо Минц, Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Мъри Парайя, Рафаел Уолфиш, Дейвид Сойер. Като главен кларинетист на Йерусалимския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Хайфа и Израелската камерата в Йерусалим, Орит Орбах участва в множество фестивали.

Тя също така журира редица международни конкурси, дирижира три духови ансамбъла и провежда по целия свят майсторски класове по кларинет, семинари по клезмер (еврейски музикален стил) и импровизация. През последните 15 години Орит е част от женския ансамбъл Eve's Women Band, който изпълнява музика от Близкия изток в стиловете джаз, рок, както и балканска. Тя е специалист в областта на еврейската музика, практикува етноджаз в екзотично женствено тълкуване.

Омер Ариели е музикален директор на основни институции в Йерусалим: Операта, ораториалния хор, оркестъра Hovevei Hamusica, оперното студио на Музикалната академия, където е и преподавател. Дирижира повечето израелски оркестри, Филхармонията на Дортмунд, Американския симфоничен оркестър, „Оркестър Мадерна“ и много студентски оркестри.

Ариели израства във Флоренция, където е учил цигулка, пиано, композиция и камерна музика в консерваторията „Керубини“. Преминава редовно обучение по дирижиране в престижни академии в Израел и Виена и участва в майсторски класове. През 90-те години концертира из цяла Италия като цигулар и пианист, работи в Римската опера, Арена ди Верона, на фестивалите Estate Fiesolana и „Пучини”, като установява десетки творчески съдружия.

Билети за концерта на цени от 40 до 80 лева има на касата на зала „България“ и в Eventim. 

Още по темата