Медия без
политическа реклама

Деветминутни овации за новия филм на Мартин Скорсезе в Кан

„Убийци на Цветната луна“ с Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо бе представен извън конкурсната програма на фестивала

22 Май 2023
Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе, Лили Гладстоун и Леонардо ди Каприо на червения килим преди премиерата на филма.
ЕРА/БГНЕС
Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе, Лили Гладстоун и Леонардо ди Каприо на червения килим преди премиерата на филма.

Новият филм на режисьора Мартин Скорсезе за масовите убийства на индианци през 1920 г., които опустошават резервата им в щата Оклахома, където е открит петрол, предизвика 9-минутни бурни овации на кинофестивала в Кан. Аплодисментите на публиката не спряха дори след края на финалните надписи на „Убийци на Цветната луна“ и включването на осветлението в залата, съобщи Variety. „Това беше толкова трогателно, не мисля, че някога съм преживявал нещо подобно“, заяви 80-годишният Мартин Скорсезе след прожекцията.

Продукцията с участието на Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Лили Гладстоун и автентични индианци е с продължителност 3 часа и 26 минути. Филмът разследва поредица от убийства на заможни представители на племето осейдж в щата Оклахома. В него се разглежда и формирането на ФБР. Мартин Скорсезе, заедно с Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Лили Гладстоун, Джеси Племънс минаха по червения килим в Кан преди прожекцията късно вечерта в събота.

Ди Каприо и Де Ниро, които са сред коронните артисти на Скорсезе, се срещат за първи път в общ филм. Топлият прием на фестивала е добър знак за продуцентската компания "Епъл ориджинал филмс", която, според някои твърдения, е предоставила на Скорсезе бюджет от 200 млн. долара за адаптиране на историята от романа на Дейвид Гран от 2017 г. за голям екран.

Лили Гладстоун, която се превъплъщава в жена от племето осейдж, набелязана за мишена заради петролното й богатство, получи възторжени отзиви и трябваше да се бори със сълзите си, докато публиката я аплодираше, отбелязва ДПА. Потребители на социалните медии посочиха изпълнението й като потенциален претендент за отличие.

В речта си след прожекцията Мартин Скорсезе благодари на племето осейдж и на „Епъл“. „Убийци на Цветната луна“ ще излезе по кината на 20 октомври, а по-късно ще бъде пуснат и в стрийминг платформата на „Епъл“.

Мартин Скорсезе, който спечели "Златна палма" в Кан през 1976 г. с филма си „Шофьор на такси“ с Робърт де Ниро и бе председател на журито там през 1998 г., е смятан за едно от най-големите имена в световното кино. Организаторите на фестивала искаха да включат „Убийци на Цветната луна“ в тазгодишната надпревара за наградата "Златна палма", но продуцентите на филма предпочетоха той да бъде представен извън конкурсната програма, отбелязва АФП.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата