Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цигулката на Джошуа Бел ще звучи отново в зала „България“ през март

05 Дек. 2022

Световноизвестният цигулар Джошуа Бел ще излезе отново като солист на сцената на Софийската филхармония в зала „България“ на 9 март догодина, съобщават от пресцентъра на културната институция. В програмата на концерта са включени увертюра към операта "Кандид" от Ленард Бърнстейн, Концерт за цигулка и оркестър, оп.141, от Самуел Барбър и сюитата „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин. На диригентския пулт ще застане директорът на националния ни оркестър маестро Найден Тодоров.

Последната изява на Бел у нас беше през април 2019-а. Тя се превърна в едно от най-бързо разпродадените събития на Филхармонията, откъдето пуснаха и лайв стрийм за неуспелите да се снабдят с билети.

Джошуа Бел е един от най-прославените съвременни цигулари, чиято кариера като солист, камерен музикант, студиен изпълнител, диригент и режисьор обхваща повече от три десетилетия. Роден в Блумингтън, щата Индиана, на 4 години той започва да свири на цигулка, на 12 продължава с уроци при своя наставник Джоузеф Гинголд, на 14 дебютира на концертната сцена с Рикардо Мути и Филаделфийския оркестър, на 17 – в „Карнеги Хол” със  Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. 18-годишен подписва договор с първия си звукозаписен издател „Лондон Дека” и получава стипендията „Ейвъри Фишър”. През следващите години Бел е обявен за инструменталист на годината  от „Музикална Америка” (2010),  за глобален млад лидер от Световния икономически форум (2007), номиниран е за 5 награди „Грами“ и получава наградата „Ейвъри Фишър” за 2007 г. Развива богата музикална кариера с всички големи световни оркестри. Бел е свирил и за трима американски президенти, последно – за Барак Обама в културната мисия в Куба, осъществена от организирания от държавния глава Комитет по науките и изкуствата. Големият цигулар концертира с инструмент „Хуберман“ – Страдивариус  от 1713 г., с лък, изработен от френския майстор Франсоа Турт през 18-и век.

 

ПОЛУСЕЗОН

През пролетния полусезон на 2023 г. Филхармонията ще зарадва почитателите си с още множество интересни събития в програмата, съчетала шедьоври от няколко епохи на композитори като Бетовен, Моцарт, Брамс, Малер, Равел, Бърнстейн, Рахманинов, Шостакович, Щраус, Респиги и др.

Публиката отново ще има удоволствието да слуша и гледа световноизвестни солисти и диригенти като Александър Улман, Дмитрий Юровски, Андре Ороско-Естрада, Саша Гьотцел, Сергей Накаряков, Сергей Хачатрян, Елена Башкирова, Юлиан Рахлин и Сара Мак Елрави.

Сред българските артисти се открояват имената на Минчо Минчев, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Лия Петрова, Атанас Кръстев, Павел Златаров, Петър Македонски, Мартин Цонев и др.

Сензацията на класиката от последните години Бомсори Ким ще направи своя дебют с Националния оркестър на 30 март. Младите звезди Юлия Хаген, Соянг Юн и Франческа Дего също за първи път ще се изправят пред българската публика. На 2 април световноизвестното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек ще представят Концерт за две пиана на Пуленк. На 21 и 23 април в две вечери Валентина Лисица под палката на Найден Тодоров ще изпълни интегрално клавирните концерти на Рахманинов по повод неговата 150 годишнина. Звездният тенор Роберто Аланя ще покори София на 26 май.

 

НАМАЛЕНИЕ

30% намаление на билетите за всички концерти на Софийската филхармония в зала „България“ през 2023 г. и 50% намаление за всички абонаментни цикли очакват почитателите на класическата музика на касата на зала „България“ и в Ивентим. Притежателите на карта на Филхармоничното общество могат да се снабдят и с билет на половин цена за концертите през декември, ако си закупят абонаментен цикъл за 2023 г. Промоцията важи до 31 декември.

 

Още по темата