Медия без
политическа реклама

„Червената шапчица“ излиза на площада в Деня на детето

Театър „Възраждане“ и Столична библиотека предлагат целодневна празнична програма за малчуганите

01 Юни 2023Обновена
Донка Аврамова-Бочева и Свежен Младенов са Червената шапчица и Ловеца в любимата детска постановка.
Театър Възраждане
Донка Аврамова-Бочева и Свежен Младенов са Червената шапчица и Ловеца в любимата детска постановка.

Червената шапчица“ – един от най-популярните спектакли в програмата за малките зрители на столичния театър „Възраждане“, днес от 12.30 ч. ще се играе безплатно на открито на пл. „Славейков“ по случай Деня на детето. В драматизацията на любимата приказка от Шарл Перо, направена от Кева Апостолова, участват актьорите Донка Аврамова-Бочева, Свежен Младенов, Роберт Янакиев, Лили Шомова, Мариана Жикич и Ивет Радулова. Специалното представление ще отбележи и своеобразен рекорд – 300 пъти на сцена. То обаче ще е само малка част от пъстрия афиш за 1 юни, подготвен от общинския театър и Столична библиотека под наслова „Детски празник на площад Славейков“.

Събитията стартират още в 10.30 часа с музикално-анимационна сутрин за най-малките. В 11.00 идва „Часът на приказката“ със специален гост – Диляна от подкаста „Златните приказки“. Ще има SТЕM игри с роботчета пчелички и корейски занимателни детски игри. В 12.00 часа започва „Тебеширено парти“. В 13.30 часа отваря врати арт ателието с художника Христо Кърджилов, предвижда се и щафетно четене. От 15.00 часа домакините предлагат „Филмов следобед“ с обичаните от хлапетата герои Матилда и Дръндьо.

В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде представена документалната изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“ от фонда „Детски периодичен печат до 1944 г.“, който се съхранява единствено в Столична библиотека. В изложбата са включени уникални списания: „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Прозорче“, „Поточе“, „Светулка“. Емблематичните детски издания впечатляват както със своето съдържание, така и с красивото оформление и ярките илюстрации от именити български художници като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Борис Ангелушев и др.

Празничната програма ще завърши в 18.00 часа с концерт на ученици от класовете по цигулка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, отново в мраморното фоайе на библиотеката.

Във всички филиали на Столична библиотека също ще има разнообразни арт инициативи за децата, а желаещите до 14-годишна възраст ще получат едногодишни карти за библиотеката, както и подаръци – детски книжки.

Над 38 000 софийски деца ежегодно посещават в Детския център на Столична библиотека безплатните разнообразни и атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с детски писатели и известни личности от различни сфери. Детският център на библиотеката на София е най-големият в България: разполага с над 77 000 тома книги и има 20 000 читатели. Близо половината нови читатели на библиотеката са до 18 години. За децата са винаги отворени и достъпни модерна VR стая, нови комфортни пространства за четене, учене, занимания, образователни и дигитални игри.

ОЩЕ СЪБИТИЯ 

За децата в столицата днес ще има и много спортни събития и фестивали. В 11 часа по инициатива на DECATHLON в Борисовата градина ще бъде организирано състезание по детско колоездене. Фестивал на изкуството и игрите ще има и в столичния Парк Младост, също от 11 часа. В 12:30 в Квартал Парк на бул. „Черни връх“ 69 ще бъде организирано шоу със сапунени мехури.

Събития има и за късния следобед. Празникът на Радио ФМ+ и училища Европа започва в 17:30 в парка Заимов. Децата ще чуят примиерно изпълнение на новата песен на Поли Генова „Недей да правиш така“. На алеята с розите ще бъде организиран и ролерфест.

Столична община и „Метрополитен“ ще предоставят на 1 юни и достъп до тренажора за обучение на машинисти. Децата ще могат да опитат сами как се управлява метро и да научат повече за строежа на метрото. Събитието ще тече от 10 до 15 часа, като групите ще могат да влизат на кръгъл час. Събитието обаче е с предварително записване заради ограничени възможности за брой на децата в групите. Тренажорът се намира на адрес ул. Житница 21А. Подробна програма с планираните събития може да бъде открита на https://sofia.plays.bg/.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата