Quantcast

Медия без
политическа реклама

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

Първата експозиция в музея за съвременно изкуство след тримесечна карантина

02 Юли 2020
Centre Pompidou/Twitter

Центърът за модерно и съвременно изкуство „Помпиду“ в Париж отвори след тримесечната карантина с изложба, посветена на покойния художник Кристо и съпругата му Жан-Клод. Една от най-прочутите двойки в света на изкуството, те са известни с опаковането на паметници с плат като моста Пон Ньоф през 1985 г., а предстои и посмъртното обвиване на Триумфалната арка, пише RFI.fr.

Изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж!“ е посветена на периода, който Кристо прекарва в Париж със съпругата си през 50-те и 60-те години на миналия век. Тя съдържа обекти, снимки, колажи и модели, използвани при подготовката на опаковането на Пон Ньоф във френската столица през 1985 г.

Майсторът на ефимерното изкуство почина на 31 май в Ню Йорк на 84-годишна възраст, като не успя да види как би изглеждал най-новият му проект - опаковането на Триумфалната арка в Париж , отложено за есента на 2021 г. Роден през 1935 г. в България, Христо Владимиров Явашев бяга от комунистическия режим през Чехия, пристига в Париж през 1958 г. и остава до 1964 г. Във Франция той се среща с Жан-Клод Де Гийебон, дъщеря на един от близките съратници на генерал Дьо Гол.

"Изложбата се нарича „Кристо и Жан-Клод, Париж!“, защото тези две имена са неразривно свързани", каза за AFP кураторът на изложбата Софи Дюпла. Двамата не само са били влюбени, обяснява тя, но и талантът на Жан-Клод с връзките с обществеността, по-специално в политическите кръгове, е помогнал на Кристо да лансира творбите си в общественото пространство.

Проектът Пон Ньоф стартира в началото на 1975 г., отбелязва Дюпла, и са били необходими десет години преговори, за да бъде одобрен. Бившият президент Жак Ширак, който е кмет на Париж от 1977 г., бил отворен за идеята, но се притеснявал от реакцията на своите избиратели: аспект, изгладен в крайна сметка от връзките на Жан-Клод в голистките кръгове.

Пон Ньоф е увит и остава така 15 дни (от 22 септември до 7 октомври 1985 г.). Гледката била болезнена за мнозина - с 40-те хиляди квадратни метра бежов плат и километрите въжета, поставени както иска Кристо с помощта на водолази и катерачи.

„В началото Кристо работеше с нагъната повърхност, втвърдена с лак. След това прогресивно тази работа се разви в увиването на предмети. Той контролираше как платът обгръща различни обекти с помощта на канап, който насичаше работата с мощни линии“, казва Софи Дюпла.  "После поиска да направи и на обществени места това, които вече правеше в малък мащаб. Това беше неговият начин да изрази своята политическа гледна точка."

 

Критика на консумеризма
 
Опаковането на обекти, според кураторката, е критика на консумарската мания на западното общество. „Кристо обичаше да изразява убежденията си в работата си - казва Серж Ласвин, президент на центъра „Помпиду“. - Той обичаше да предизвиква реакции от хората. Понякога изглеждаше разочарован, ако нещата са твърде лесни“. 

През дългогодишната си кариера Кристо опакова Райхстага в Германия, поставя Портите в Сентръл парк, Ню Йорк, обгражда островите в залива Бискейн, Флорида и издига Плаващите кейове над водата в езерото Изео, Италия. 

Изложбата в центъра Помпиду, най-големият музей за модерно и съвременно изкуство в Европа, може да се види до 19 октомври 2020 г.

Още по темата