Quantcast
Бургас и естрадата се прощават с Ваня Костова | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Бургас и естрадата се прощават с Ваня Костова

4 488
 снимка: BTV
Ваня Костова (вляво) с "Тоника СВ".

Бургас - градът, където Ваня Костова бе най-обичана и известна, почита нейната памет. През целия ден от високоговорителите на различни институции в града - сградата на Общината, Културния дом на нефтохимика, Морското казино, Младежкия културен център и експо център "Флора", звучат нейните песни. Под символа на града - часовникът е оформен специален кът, където всеки може да остави цвете за звездата на българската естрада. На 1 август пък в града на "морето и неговите трудови хора" ще се проведе голям концерт в памет на любимата певица, където ще бъдат изпълнявани песни от нейния репертоар. 

Ваня Костова почина внезапно вчера на 64-годишна възраст, само десетина дни след като изнесе последния си концерт във Велико Търново. 

"Тя дойде при мен още, когато беше ученичка в 11 клас и беше голяма изненада, защото пееше доста добре, тогава имах проблем с първата Тоника. Ева беше бременна, а ни предстоеше турне и взех на нейно място Ваня, така че познавам Ваня преди Тоника. Беше родена певица. Аз вече няколко пъти казвам, че милиони са певците на тази земя, но малцина са истински, а Ваня беше истинска - от начало до край беше истинска… Тя изнасяше текста като държеше всяка думичка  да стигне до слушателя”, разказва бащата на „Тоника” Стефан Диомов.

"Ваня трябва да бъде запомнена с начина, по който интерпретираше, тя не танцуваше на сцената, не бродеше наляво-надясно. Тя стоеше на едно място и вълнуваше хората с гласа си не с движенията си. Гласът ѝ беше дори философски, дълбок, непостижим глас. Публиката ѝ вярваше и пееше с нея", допълва композиторът, който е написал за нея над 50 песни. Сътрудничеството между двамата ражда хитове като „Приятели“, „За старата любов“, „Обич“, „Звезда“.

Спомени за Ваня Костова споделиха и други естрадни звезди от нейното поколение. „С мъжа ми не можем да свикнем с мисълта, че Ваня я няма. Тя имаше един от най-вълшебните и разпознаваеми гласове. Българската музика изгуби много. Ваня имаше страхотно чувство за хумор, умееше да обединява хората”,  певицата Мими Иванова. 

Тя разказа и свой скъп спомен с Ваня. „Имахме мероприятие през едно далечно лято. То се провеждаше на една поляна пред един хотел. Имаше шатри, светеха фенери. Тъкмо започна програмата и токът спря. Ваня се беше сетила да вземе свещи. Мина над час и решихме да си тръгнем. Качвайки се в колите чухме, че някой пее. Пееше Ваня. Тя беше забавлявала хората сама в тъмното”, разказа Мими Иванова.

Музикантът Развигор Попов сподели, че ще запомни Ваня Костова като душата на компанията.

„Имал съм честта да бъда заедно с нея на една сцена. Това е глас, който ще помним винаги. Нейната музика ще остане завинаги с нас”, каза певецът Стефан Илчев.

Синът на Ваня Костова и неин професионален партньор в последните две десетилетия - певецът Боян Михайлов, реагира във Фейсбук само с краткото и сърцераздирателно: "Нима ще ме оставиш, мамо?"

Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, колегите и близките на певицата. „Изпълненията на Ваня Костова създаваха за публиката неповторим емоционален свят. Тя превърна десетки красиви думи и ноти във вечно обичани песни“, заявява президентът в своето писмо.

 

Ключови думи:

Ваня Костова, кончина

Още

Нед Бийти от „Избавление“ и „Телевизионна мрежа“ почина на 83 г.

14.06.2021

293
Телевизионният Тарзан загина в самолетна катастрофа

31.05.2021

1608
Eдва 30-годишна почина актрисата Лорина Камбурова

27.05.2021

6191