Медия без
политическа реклама

Борбата за мир – кървава и развеселяваща

Новият сериал на HBO Max "Миротворецът" събира по забавен начин екшън, драма, ужаси и извънземно нашествие

Даниел Брукс като Лиота Адебайо и Джон Сина в кадър от сериала.
Даниел Брукс като Лиота Адебайо и Джон Сина в кадър от сериала.

Днес заради стрийминг услугите българският зрител може да избира какви филми, сериали и шоупрограми да гледа повече от когато и да било в историята - при това законно. Лидерът у нас е HBO Max, заместник и турбоверсия на познатата HBO Go. Но можем да гледаме още Apple TV+, Amazon Prime Video (където през август ще започне показването на сериала по книгите на Толкин The Rings Of Power). Световният лидер Netflix също е тук, макар и засега без български субтитри. Това обаче може да се промени скоро, защото през лятото идва и Disney+. Тогава за радост на зрителите конкуренцията ще се ожесточи (вероятно за притеснение на печелещите от пиратските сайтове). 

 

Ценя мира повече от всичко – независимо колко мъже, жени и деца трябва да убия за него.

Миротворецът

Най-новият сериал в най-новата платформа у нас - HBO Max, се състои от 8 епизода и е спин-оф и продължение на „Отрядът самоубийци“ с професионалния американски кечист, бодибилдър и актьор Джон Сина в главната роля на Крис Смит/Миротворецът. Вероятно не всички знаят, но освен неособено успешния „Отряд самоубийци“ от 2016 г. има и филм „Отрядът самоубийци“ от 2021 г. И двата са по едноименните комикси на DC, а някои от актьорите като Марго Роби (Харли Куин), Джоел Кинаман (полковник Рик Флаг) и Вайола Дейвис (Аманда Уолър) повтарят ролите си. Филмът от 2021 г. обаче не е римейк или продължение на предишния, а нова история в разширяващата се филмова вселена на DC, с нов режисьор/сценарист - познатия ни най-вече с отличната си работа в „Пазителите на галактиката“ Джеймс Гън.

 „Отрядът самоубийци“ се оказа финансов провал, въпреки че публиката и критиката го оцениха много по-високо от първия филм… Но заради пандемията 2021-ва не беше сред най-добрите години за киното. Може би затова Гън се насочи към телевизията, като написа сам и режисира тв сериала „Миротворецът“ за Max Originals.

 

Ние сме родени убийци. Това, което ни отличава от другите убийци, е, че убиваме само лоши хора. Обикновено. Освен когато направим грешка.“ 

Миротворецът

Сериалът продължава оттам, където завърши последният филм. За да гледате „Миротворецът“, няма нужда да сте гледали филма (това, което трябва да знаете, ни го показват в първата минута и половина), но помага. Основното е, че няколко смъртоносно опасни затворници, сред които и Крис Смит, са призовани да участват в почти самоубийствена диверсионна мисия в замяна на намаляване на присъдите. Миротворецът е сред оцелелите и получава нова опасна задача в  проект „Пеперуда“. От най-ранна детска възраст обучен от баща си да убива по всички възможни начини, той е идеалният изпълнител на мокри поръчки. Дали ще убива хора или пеперуди, няма да издаваме. Нататък сериалът разказва няколко истории едновременно и в центъра на всичките е Миротворецът, като Джон Сина е еднакво добър и в комедията, и в драмата, да не говорим за екшъна  

 

Къде изчезна доброто старо време, когато човек можеше непрекъснато да се подиграва с хората, без те да се изкарват жертви?

Миротворецът

Една от историите включва две разследвания: в едното двойка всеотдайни полицаи издирват Крис Смит, а в другото той издирва тези, които трябва да ликвидира. Друга разказва за малкия свръхсекретен екип Х, който помага на героя и действа като дълбоко дисфункционално семейство. Трета история е за сложните отношения на супергероя с баща му (неонацист, изобретател на високотехнологични оръжия и расист), Белия дракон от Ку Кукс клан, причинил тежки психически травми на сина си. Имаме и нашествие на извънземни пришълци.

Предупреждение: Сериалът е очевидно неподходящ за деца, хора със слаби нерви и почитатели на сериозното кино. Някои от историите в него са криминалета, други са чист екшън с кърваво насилие, но в лекомислен, несериозен дух, трети са семейни драми (но не от Бергманов тип), има и зловещ хорър-трилър с извънземни. Този миш-маш е щедро поръсен с пиперливия и умишлено пошъл хумор на Гън, познат ни от „Пазителите на галактиката“, но в по-обилни дози и залят с глам рок звуци от 90-те. 

 

Когато се запознахме, реших, че си стопроцентов боклук. Но вече не мисля така. 85-процентов боклук може би.

Емилия Харкорт за Миротвореца

Миротворецът не е светец, дори напротив. Той е неособено умен, нито особено състрадателен краен националист, за когото въоръжената намеса винаги е най-доброто решение за запазването на мира. Но е от тези клишета, които крият под грубите си обноски златно сърце и обикновено се срещат само в киното, където не могат да нанесат сериозни вреди.

***

У нас „Миротворецът“ се появи със старта на HBO Max през март, но световната му премиера беше през януари, а към края на месеца вече беше най-търсената стрийминг продукция в света. „Миротворецът“ изпревари по брой зрители „Вещерът“ на Netflix и „Книгата на Боба Фет“ на Disney+ – по данни на агенцията Parrot Analytics, която измерва зрителските предпочитания и общата популярност на тв сериали, цитирана от Business Insider.

Резултатът на HBO Max с неговите 73 млн. абонати е още по-впечатляващ предвид факта, че Netflix и Disney+ имат по света (към октомври) съответно 222 милиона и 118 млн. абонати.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата