Медия без
политическа реклама

„Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд става тв сериал

От най-значимото произведение на американската писателка и философ по света са продадени над 7 милиона копия

21 Ноем. 2022

Медийната компания Daily Wire придоби изключителните права върху книгата на американската писателка и философ от руско-еврейски произход Айн Ранд „Атлас изправи рамене“, за да бъде адаптирана в телевизионен сериал, съобщи Deadline. Генералният директор Джеръми Боринг потвърди сключването на сделката и уточни, че проектът ще бъде заснет за стрийминг платформата Dailywire+. Датата на премиерата засега не се посочва.

Антиутопията „Атлас изправи рамене“ е публикувана за пръв път през 1957 г. Романът, от който до днес по света са продадени над 7 милиона копия, представя САЩ като държава, в която частният бизнес страда от все по-обременяващи закони. Изпълнителният вицепрезидент на най-голямата железопътна компания Дагни Тагарт и нейният любовник, стоманеният магнат Ханк Риърдън се борят срещу „мародери“, които искат да експлоатират тяхната продуктивност, и откриват, че загадъчна личност на име Джон Голт убеждава други бизнес лидери да се откажат от своите компании и да изчезнат като форма на стачка на продуктивните индивидуалности срещу грабителите. Романът завършва с картина на стачкуващите, които планират да изградят ново капиталистическо общество, основано на философията на Голт.

Мистериозният научнофантастичен роман отдавна се е превърнал в канонично произведение на консервативната литература. Той е бил обект на множество филмови и телевизионни версии през десетилетията. Продуцентът на „Кръстникът“ и „Момиче за милиони“ Албърт С. Ръди се опитваше да се добере от години до правата за екранизация на книгата. Бизнесменът Джон Алиалоро – продуцент на бъдещия сериал, пръв придобива филмовите права през 1992 г. През 2011 г. най-накрая се появява филмова трилогия, базирана на книгата, с участието на Тейлър Шилинг и Саманта Матис в главните роли.

Айн Ранд смята „Атлас изправи рамене“ за своето най-значимо белетристично произведение. През 2020 г. романът влезе в списъка на най-популярните книги на десетилетието. „Когато решихме през 2020-а да се впуснем в шоубизнеса, моята визия беше да пренеса на екрана като първокласен сериал основополагащата работа на Айн Ранд за творческата сила на икономическата свобода и ужасните последици от нейната загуба“, казва се в изявлението на генералния директор на Daily Wire Боринг.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?