Медия без
политическа реклама

Русия отвръща на "Опенхаймер" със сериал за съветския ядрен щит

Шпионската драма "Жега в Берлин" е сравнявана със "17 мига от пролетта"

10 Авг. 2023
Кадър от снимачната площадка на "Жега в Берлин".
kino-teatr.ru
Кадър от снимачната площадка на "Жега в Берлин".

След огромния успех на филма на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ за бащата на атомната бомба руската кинематография не остана по-назад. В Санкт Петербург започнаха снимките на шпионска драма за ролята на съветското разузнаване и наука в създаването на ядрения щит на страната. Бъдещият сериал от 8 епизода "Жега в Берлин" ще разкаже за борбата между съветските, британските и немските тайни служби за информация относно урановата програма на нацистка Германия и за работата на съветските физици в преломен момент от Втората световна война. Снимачният екип е успял да пресъздаде атмосферата на Берлин от 40-те години на миналия век по улиците на северната столица на Русия, пише Lenta.ru.

Сценарият е създаден по излезлия през 2019 г. роман на писателя Дмитрий Поляков-Катин, удостоен с литературната награда "Иван Бунин". Почти веднага след публикуването му е взето решение за неговата екранизация от студиото "Монументал вижн".

Според сюжета през лятото на 1943 г. съветското ръководство научава за постиженията на немските физици по създаването на атомна бомба. Съветският агент под прикритие Франс Хартман получава задачата да придобие секретната информация за новия вид оръжие, което е в състояние да промени хода на войната. В главната роля ще бъде актьорът Гела Месхи („Синът на бащата на народите“). Започва сложна многостранна операция. Хартман въвлича в нея шефа на германското разузнаване Валтер Шеленберг (Алексей Филимонов), в чието полезрение е германският научен гений Вернер Хайзенберг (Кирил Кяро). Гестапо също се намесва и прикрепва към Хартман "служителка на германското външно министерство" (Анна Пескова). По същото време в Москва, под ръководството на талантливия физик Игор Курчатов (Егор Бероев), се активизира дейността по руския ядрен проект.

"Сериалът не само разказва за работата на нашите учени и нашите разузнавачи в самия кратер на нацизма в Берлин, но и поставя сериозни въпроси за човечността, мъжеството, патриотизма и, разбира се, за истинската любов", повдига завесата продуцентът на сериала Дмитрий Пристансков. Според него историята на изобретяването на атомната бомба и до днес е обвита в ореол на секретност, а "Жега в Берлин" ще отвори неизвестни досега страници по създаването на "ядрения щит" на някогашния СССР.

"Проектът е до известна степен спин-оф (тематично разклонение - б.р.) на култовия сериал "17 мига от пролетта" – всички събития в него се случват в същото време и на същото място, сякаш нашите герои могат да срещнат по улиците на Берлин Щирлиц, пастор Шлаг или други персонажи от популярния сериал. По дух ще създадем модерно, зрелищно и вълнуващо кино", обещава още Пристансков пред Kino-teatr.ru

Продукцията трябва да излезе в стрийминг платформите през 2024 г. Проектът е подкрепен от Института за развитие на Интернет в Русия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата