Медия без
политическа реклама

Серебренников превръща „Фантомът на операта“ в сериал

Изтъкнатият руски режисьор в изгнание дебютира в телевизията с англоезична продукция

07 Септ. 2023
ЕРА/БГНЕС
Серебренников (в центъра) миналата година в Кан с актьорите от филма "Жената на Чайковски" - Один Лунд Байрон и Альона Михайлова.

Именитият руски театрален и филмов режисьор в изгнание Кирил Серебренников ще снима телевизионен сериал на английски език по романа на Гастон Льору „Фантомът на операта“, съобщи Variety. Съвременната адаптация ще разкаже познатата история от гледна точка на главната героиня Кристин Дае. „Нашата история ще излезе от рамките на текста на Гастон Льору, написан преди повече от век, и ще стане история за съкровения свят на операта“, заявява режисьорът, който е поставял и няколко опери в кариерата си. Сериалът ще се състои от 6 епизода, а с производството му ще се заемат компаниите Pathé и Hype Studios.

Очаква се Серебренников, чиито последни 3 филма – „Лято“, „Петрови в грипа“ и „Съпругата на Чайковски“ се състезаваха на кинофестивала в Кан, да създаде еротична и чувствена готическа екранизация по романтичната класика на Леру. Това ще бъде и режисьорският дебют на кинематографиста в телевизията. Негов продуцент в Pathé ще е Од Албано, а в Hype Studios – Иля Стюарт, който е работил със Серебренников и по други проекти, включително трите представени в Кан.

Описван от продуцентския екип като „завладяващ психологически трилър с нюанси на ужас“, сюжетът на „Фантомът от операта“ се върти около младата артистка Кристин Даае, която се превръща в обсесия за обезобразен музикален гений, обикалящ сградата на Парижката опера. Фантомът от операта е зловеща фигура, властен, психопатичен призрак, влюбен в своя инструмент и сеещ смърт и хаос, за да стане единствен господар на Операта и на сърцето на Кристин. Разкъсвана между отвращението и привличането си към Фантома, Кристин ще трябва да поеме контрол над собствената си съдба като жена и артист, но това пътуване ще я накара да се гмурне дълбоко в най-тъмните кътчета на своята душа. Изследвайки темите за творчеството, властта, страданието, социалното изключване, еманципацията, новата адаптация ще разкаже историята от гледната точка на Кристин, която се впуска в мрачен романс с Фантома.

„Светът на операта е нематериална сила, която истинно и прецизно отразява възходите и паденията на нашите животи и нашето общество, при което музиката играе централна и страстна роля“, обяснява Серебренников. Той самият ще дебютира като режисьор и в Парижката опера през септември с постановка на Вагнеровия „Лоенгрин“.

Държавният академичен Болшой театър в Москва извади от репертоара си балета „Нуреев“ на известния режисьор и критик на режима в Кремъл Кирил Серебренников заради закона, забраняващ гей пропагандата.

„Pathé очаква с нетърпение да види Серебренников да преразгледа тази толкова ключова част от френската култура чрез изключителната си артистичност. Острата способност на Кирил да се потопи в психиката на прокълнати герои, заедно с неговата чувствителна художествена режисура и дълбоки познания за света на операта, ще внесе чисто нова перспектива към световноизвестната история, за да създаде уникална интернационална драма, отговаряща на амбициите на Pathé в света на сериалите“, коментира продуцентът Од Албано. Другият продуцент – Иля Стюарт, отбелязва, че „специфичната визия на Кирил, както и неговата невероятна страст и стремеж към киното и операта, го поставят в уникалната позиция да адаптира тази история за съвременна публика“, като ще има вълнуващата възможност да достигне до глобална аудитория.

Серебренников вече работи с Pathé по своя проект „Лимонов, баладата за Еди“ – англоезичен филм за радикалния руски поет и политически дисидент Едуард Лимонов, чиято роля се играе от известния британски актьор Бен Уишоу. Сред заявените бъдещи планове на Кирил Серебренников се включва и дългоочакваното заглавие „Изчезването на Йозеф Менгеле“ за нацисткия престъпник, провеждал нечовешки медицински експерименти с концлагеристи в Аушвиц по време на Втората световна война. След продължителни кастинги в цяла Европа режисьорът избира в неговата униформа да влезе германският актьор Аугуст Дил.

През март 2022 г.,дни след инвазията в Украйна, Кирил Серебренников напусна Русия. Оттогава той живее в чужбина, като дели творческите си ангажименти главно между Берлин и Париж.

Известният руски режисьор Кирил Серебренников се нареди сред прогресивните руснаци, напуснали страната си в последния месец.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?