Медия без
политическа реклама

Без Сара Брайтман „Фантомът на операта“ нямаше да съществува

Андрю Лойд Уебър пише за своята муза мюзикъла, който отново ще гостува в София от 29 август до 5 септември

09 Юни 2024
Сара Брайтман, Андрю Лойд Уебър и част от екипа след премиерата на "Фантомът на операта".
Сара Брайтман, Андрю Лойд Уебър и част от екипа след премиерата на "Фантомът на операта".

Мюзикълът „Фантомът на операта“ идва в София за втори път с девет нови представления – от 29 август до 5 септември, в зала 1 на НДК. След 14 напълно разпродадени представления през април и небивал интерес от страна на публиката. „Фантомът на операта” е най-прочутият мюзикъл заради запомнящите се мелодии, впечатляващия сюжет и великолепието на декорите. Игран е в 141 страни, в 186 града, гледан е от над 160 милиона зрители. Има ли нещо за него, което все още да не знаем?!...

 

38-годишна история

„Фантомът на операта” не слиза вече 38 години от световните сцени. Това го прави вторият най-дълго игран мюзикъл в света след „Клетниците” и третият най-дълго игран в историята на Уест Енд в Лондон. Премиерата му там е през 1986 г., а на Бродуей за първи път е поставен през 1988 г. Оттогава надминава по известност дори „Котките” и е най-касовата музикална продукция за всички времена (заедно с „Цар Лъв”). Смятан е за едно от най-значимите постижения на британския музикален театър.

 

Как е създаден

През 1984 г. Андрю Лойд Уебър се жени за младата актриса Сара Брайтман. Композира „Реквием” заради високия сопранов глас на Сара, но иска да покаже таланта на съпругата си в по-мащабно произведение. „Фантомът на операта” е създаден именно заради Сара Брайтман, която изиграва главната роля на Кристин Дайе.

Кандидатки за ролята на Кристин не са обсъждани. Ясно е, че тя ще се играе от Сара Брайтман – съпругата на композитора. Именно на любовта му към нея дължим този прекрасен мюзикъл. 25 години по-късно Уебър казва: „Без Сара нямаше да има Фантом. Всички знаят, че тя беше моята муза за това шоу. Огромна радост е, че имах нейната подкрепа и присъствието й на сцената”.

Идеята интригува Уебър и продуцента Камерън Макинтош. След множество неуспешни опита да бъде намерен либретист, който да превърне сюжета на романа в мюзикъл, Камерън Макинтош открива в конкурс за млади композитори и либретисти Чарлз Харт – 24-годишен начинаещ композитор, който оправдава очакванията му и създава песните за „Фантомът на операта”

Осен него творческият екип включва още една дебютантка – театралния дизайнер на оперни и драматични постановки Мария Бьорнсон. „Фантомът на операта” е нейният първи мюзикъл. Именно тя проектира прочутата маска на Фантома, станала запазен знак, и измисля гондолата в подземията на Парижката опера. Също тя настоява прословутият падащ полилей да бъде спуснат над публиката, а не върху сцената. Именно Мария Бьорнсон по-късно е носител на наградата „Тони” за великолепните костюми на постановката.

Уебър кани за режисьор Харолд Принс, който прави постановката със замах, напълно оправдавайки идеята на композитора.

 

В търсене на Фантома

Докато ролята на Кристин е запазена, то за главната мъжка роля нищо не е ясно. Първоначално Фантома щял да бъде поверен на певеца Стив Харли – вокал на рокгрупата Cockney Rebel, който участва заедно със Сара във видеото към заглавния дует на „Фантомът на операта”, пуснато като реклама за бъдещия мюзикъл в началото на 1986 г. Друг кандидат е Колм Уилкинсън, изиграл ролята на Че в „Евита”, но той получава примамливото предложение да изиграе Жан Валжан в „Клетниците” на Шонберг и Булбил и отказва. След време обаче играе Фантома в Торонто в продължение на години.

Случайно, когато взима съпругата си от урок по вокал, Андрю Лойд чува друг ученик да пее – Майкъл Крауфорд. Това е гласът, който търси – страстен и неземен. По онова време Крауфорд е известен предимно като комедиен актьор. Най-забележителната му работа през 60-те години е ролята на симпатичен глупак във филмовия мюзикъл „Хелоу, Доли!” с Барбра Стрейзънд. Да даде ролята на Фантома на Майкъл Крауфорд е рисковано, но Уебър не прави грешка. Ролята на Раул пък в премиерния състав се поверява на Стив Бартън. Премиерата на мюзикъла е на 9 октомври 1986 г. в Кралския театър в Лондон в присъствието на членове на кралското семейство.

„Фантомът на операта” е игран над 13 000 пъти Бродуей и продължава да пълни залите на много театри по света. Сюжетът има множество екранизации, но завинаги ще бъде свързан с мюзикъла на Андрю Лоуд Уебър, който отново ще гостува в София с девет извънредни представления от 29 август до 5 септември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата