Медия без
политическа реклама

Втори филм с Мария Бакалова очаква премиера в Кан

Това е продукцията за младия Доналд Тръмп "Стажантът"

05 Март 2024
 Мария Бакалова при първото си участие в Кан преди 3 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мария Бакалова при първото си участие в Кан преди 3 г.

Мария Бакалова може да се появи за втори път на червения килим в Кан. След 2021 г., когато тя участва в програмата "Особен поглед" с филма "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, тази година на Лазурния бряг може да я заведе "Стажантът". Във филма на Али Абаси, разказващ за младия Доналд Тръмп, тя ще изиграе Ивана Тръмп, а румънско-американският актьор Себастиан Стан - бившия (и може би бъдещ) американски президент. 

77-ото издание на най-престижния международен кинофестивал ще се проведе от 14 до 25 май.

Въпреки че обявяването на филмите участници предстои на 11 април и все още някои от тях не са изгледани от селекционната комисия, Variety вече потвърди, че кандидатури за фестивала са подали някои от най-очакваните европейски и независими продукции. Освен "Стажантът" специализираното киноиздание посочва музикалната мелодрама на Жак Одиар "Емилия Перес" с участието на Зоуи Салдана и Селена Гомес; неозаглавен все още филм на Паоло Сорентино с Гари Олдман; The Shrouds на Дейвид Кроненбърг с Венсан Касел и Диане Крюгер; Hallow Road на Бабак Анвари с Розамунд Пайк и Матю Рис; новата "Емануела" на Одри Диуан с Ноеми Мерлан и Наоми Уотс и др. 

Кан'24 също така е хвърлил око на Kinds of Kindness на Йоргос Лантимос – мистериозния проект, заснет веднага след "Клети създания", който отново събира гръцкия режисьор с Ема Стоун; както и на дългоочаквания епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" с Адам Драйвър и Форест Уитакър. Последният би отбелязало голямото завръщане на Копола, който дебютира на фестивала с шедьовъра си "Апокалипсис сега" преди 45 години. Все още не е известно дали тези две продукции ще бъдат завършени до началото на форума.

За момента единственият холивудски блокбастър, подготвян за Кан, е "Фюриоза" на Джордж Милър, който Warner Bros. ще пусне в международно обращение на 22 май. Няма да е изненада да го видим във Фестивалния дворец, където бе прожектиран и предишният филм на режисьора "Лудият Макс: Пътят на яростта". 

За разлика от миналата година, когато Кан и Венеция се бореха за правото да покажат премиерно "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе (Кан надделя), тази година не се е чуло за подобен двубой, коментира Variety.

В Кан се очаква и премиерата и на новия филм на руския режисьор дисидент Кирил Серебренников "Лимонов, балада за Едичка". Главната роля в него – на радикалния поет, писател, публицист и опозиционер Едуард Лимонов, се изпълнява от британския актьор Бен Уишоу ("Парфюмът: Историята на един убиец", "Момичето от Дания", "Облакът Атлас"). Снимките са започнали още в Русия, а след като Серебренников напуска страната, продължават в Европа. "Лимонов, балада за Едичка" е петият проект на руския режисьор, който може да бъде представен на червения килим в Кан. В предишни години там са показвани "Ученикът", "Лято", "Петрови в грипа" и "Жената на Чайковски".

Серебренников напусна Русия през март 2022 г., малко след началото на инвазията в Украйна. Преди това той бе поставен под домашен арест. През февруари 2021 г. режисьорът бе уволнен от "Гогол център" в Москва, където от 2012-а бе артистичен директор, а малко по-късно театърът беше закрит. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата