Медия без
политическа реклама

Рейтингът на "Оскарите" се повиши, но не достатъчно

Все още е два пъти по-нисък, отколкото преди десетилетие

12 Март 2024
"Розовият" Райън Гослинг бе не по-малка атракция от голия Джон Сина.
ЕПА/БГНЕС
"Розовият" Райън Гослинг бе не по-малка атракция от голия Джон Сина.

Победата на филма "Опенхаймер", музикалните изпълнения на живо на "Барби" и (почти) голият Джон Сина помогнаха да се вдигне рейтингът на наградите "Оскар" за трета поредна година, сочат първите данни за гледаемостта на телевизионния оператор Ей Би Си. Почти 20 милиона американци гледаха голямата нощ в Холивуд. Миналогодишната церемония, водена също от Джими Кимъл, успя да привлече 18.7 млн. зрители - малко повече от предишната, в която Уил Смит зашлеви не по сценарий тогавашното конферансие Крис Рок (16.6 млн). Преди 2022 г. имаше три церемонии без централна фигура, което се оказа губеща стратегия. 

Данните са почти два пъти по-високи от най-ниските рейтинги от ерата на пандемията, когато интересът спадна до 10,4 милиона зрители, но все още са исторически ниски за предаване, чиято аудитория само преди десетилетие редовно надхвърляше 40 милиона зрители. Въпреки спада в техния телевизионен рейтинг "Оскарите" все още са най-гледаното годишно шоу в Америка след "Супербоул".

Големият победител в неделната нощ беше "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, спечелил наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор в главна (Килиън Мърфи) и в поддържаща (Робърт Дауни мл.) роля, монтаж, операторско майсторство и оригинална музика. 

Гвоздеите на вечерта бяха изпълнението на живо на песента от "Барби" I'm Just Ken от Райън Гослинг и "голото" връчване на наградата за костюми от страна на кечиста и актьор Джон Сина. 

Тазгодишните "Оскари" се възползваха от това, че имаха два гигантски хита - "Опенхаймер" и "Барби", т. нар. феномен "Барбенхаймер", спечелили общо 2.5 милиарда долара от продажба на билети за кино. Но и самото шоу получи похвали, като "Лос Анджелис Таймс" похвали "шумните и бурни "Оскари", които успяха да съчетаят хумор и прочувствено честване на филмовата история - с няколко политически подмятания".

Сред милионите зрители, които гледаха предаването, очевидно бе и Доналд Тръмп. Бившият президент на САЩ, срещу когото са повдигнати множество обвинения в престъпления, публикува в социалната си мрежа Truth Social язвителна рецензия, която Кимъл прочете на сцената към края на шоуто. "Благодаря ви, президент Тръмп. Благодаря ви, че гледате, изненадан съм, че все още сте на линия - не трябваше ли да сте в затвора?", каза Кимъл, предизвиквайки одобрението на публиката.

Имаше и прочувствени препратки към неотдавнашните стачки на профсъюзите в Холивуд, конфликта в Газа и войната в Украйна. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата