facebook
twitter

Култура

Бели актьори вече няма да озвучават цветнокожи герои

382
 снимка: Fox
Пръв с проблеми в "Семейство Симпсън" се сблъска Ханк Азария, който в продължение на три десетилетия даваше своя глас на индиеца Апу (вдясно).

Ескалацията на напрежението между расите достигна нови върхове в края на миналата седмица, когато от телевизионния канал Fox обявиха, че бледолики актьори повече няма да озвучават цветнокожи персонажи в „Семейство Симпсън“. Това е един от най-популярните сериали в САЩ и по света, който се върти още от 1989 г., като са заснети 31 сезона с общо 684 серии.

„Движим се напред. В „Семейство Симпсън“ повече няма да има бели актьори, озвучаващи небели персонажи“, заяви Лес Айснър ог Fox TV.

Най-разпознаваемите гласове на героите от анимационния сериал принадлежат на Дан Кастеланета, Нанси Картрайт, Хари Шиърър, Джули Кавнер, Ярдли Смит, Ханк Азария, Памела Хейдън, Трес Макнил, Карл Уидъргот и Маги Розуел. Всички те обаче са бели, което се оказва проблем. Шиърър, например, озвучава четирима герои в анимационния сериал - и един от тях е чернокожият лекар Джулиъс Хибърт. Според сценария на сериала, последният е най-компетентният лекар в град Спрингфийлд и намира причина да се смее в почти всяка ситуация.

Ханк Азария пък, благодарение на способността си да имитира индийски акцент на английски, озвучава героя Апу. Още през януари т.г. известният актьор обяви, че се отказва от тази роля след почти 30 години работа в сериала. Още от 2017 г. насам Азария бе обект на критики, че изобразява по негативен начин индийско-американската култура. На актьора бяха поверени още гласовете на чернокожия полицай Лу и на Бъмбълби, който е с мексикански произход.

Решения, подобни на това на Fox, произтекоха от масовите протести и безредици, които се развихриха в САЩ след убийството на афроамериканския дребен престъпник Джордж Флойд от полицай в Минеаполис. Миналата седмица още актьори се отказаха от цветнокожите си персонажи – Майк Хенри напусна анимационния „Family Guy“, а Кристен Бел вече няма да озвучава в анимацията „Central Park“.

Практиката герои от други раси (не само чернокожи, но и латино или азиатци) да говорят с гласовете на бели актьори в киното и телевизията е известна като whitewashing и критикувана в последните години.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Семейство Симпсън са американската Ванга

11.05.2020

2383
Обвиниха сериал с Ал Пачино в неуважение към Холокоста

26.02.2020

507 2
„Приятели” се събират за 1 специален епизод

22.02.2020

664 4

Коментари

peniko

А цветни актьори ще озвучават ли бели герои?

wreckage
снимка на wreckage

работата на актьора е да измами опществеността, карайки я да повярва, че човекът на екрана е некъф различен од актьора човек.

Теа самоналожени рестрикции са точно обратното.

 

Не виждам смисъл. Геят треа да може да играе хетеро и обратно, черният треа да може да играе бял и обратно...тва е шибаната им работа.

Предводител нa ...

Ханк Азария е божество, отстъпващо леко само на Дан Кастеланета.

Тъпата инициатива не подлежи на коментар.

ловkия

Агадор! 👌👍

търкалящ се на земята от смях емотикон

Предводител нa ...

Агадор Спартакус, о, йееее ...

В този филм нямаше нито една слаба роля.

Апропо, френският оригинал също е фантастичен.

Влез или се регистрирай за да коментираш