Quantcast
Бели актьори вече няма да озвучават цветнокожи герои | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Бели актьори вече няма да озвучават цветнокожи герои

421
 снимка: Fox
Пръв с проблеми в "Семейство Симпсън" се сблъска Ханк Азария, който в продължение на три десетилетия даваше своя глас на индиеца Апу (вдясно).

Ескалацията на напрежението между расите достигна нови върхове в края на миналата седмица, когато от телевизионния канал Fox обявиха, че бледолики актьори повече няма да озвучават цветнокожи персонажи в „Семейство Симпсън“. Това е един от най-популярните сериали в САЩ и по света, който се върти още от 1989 г., като са заснети 31 сезона с общо 684 серии.

„Движим се напред. В „Семейство Симпсън“ повече няма да има бели актьори, озвучаващи небели персонажи“, заяви Лес Айснър ог Fox TV.

Най-разпознаваемите гласове на героите от анимационния сериал принадлежат на Дан Кастеланета, Нанси Картрайт, Хари Шиърър, Джули Кавнер, Ярдли Смит, Ханк Азария, Памела Хейдън, Трес Макнил, Карл Уидъргот и Маги Розуел. Всички те обаче са бели, което се оказва проблем. Шиърър, например, озвучава четирима герои в анимационния сериал - и един от тях е чернокожият лекар Джулиъс Хибърт. Според сценария на сериала, последният е най-компетентният лекар в град Спрингфийлд и намира причина да се смее в почти всяка ситуация.

Ханк Азария пък, благодарение на способността си да имитира индийски акцент на английски, озвучава героя Апу. Още през януари т.г. известният актьор обяви, че се отказва от тази роля след почти 30 години работа в сериала. Още от 2017 г. насам Азария бе обект на критики, че изобразява по негативен начин индийско-американската култура. На актьора бяха поверени още гласовете на чернокожия полицай Лу и на Бъмбълби, който е с мексикански произход.

Решения, подобни на това на Fox, произтекоха от масовите протести и безредици, които се развихриха в САЩ след убийството на афроамериканския дребен престъпник Джордж Флойд от полицай в Минеаполис. Миналата седмица още актьори се отказаха от цветнокожите си персонажи – Майк Хенри напусна анимационния „Family Guy“, а Кристен Бел вече няма да озвучава в анимацията „Central Park“.

Практиката герои от други раси (не само чернокожи, но и латино или азиатци) да говорят с гласовете на бели актьори в киното и телевизията е известна като whitewashing и критикувана в последните години.

Още

Шварценегер за пръв път се снима в сериал

22.05.2021

232
HBO ни въвежда в „Домът на дракона“ - предистория на GoT

08.05.2021

449
"Порталът" към соцминалото се отваря на Великден

29.04.2021

712