Медия без
политическа реклама

Белгийски пост-пънк в майска вечер

Интровертен и на моменти задъхан, концертът на Whispering Sons се превърна в ценителски спомен

Енергията, с която вокалистката на Whispering Sons Фене Кюпенс зареди присъстващите, бе впечатляваща.
Орлин Николов за Fest Team
Енергията, с която вокалистката на Whispering Sons Фене Кюпенс зареди присъстващите, бе впечатляваща.

Светъл лъч, въпреки своята като цяло мрачна музика, бе снощният концерт на Whispering Sons в София. Второто гостуване на най-популярната белгийска пост-пънк група, което е по покана на Fest Team, идва около 4 години и половина след първата им поява пред публика у нас през есента на 2019 г. И показа могъщо израстване - музикално и сценично. С много повече психологически пластове и нови стилови влияния, характерни от последния албум The Great Calm, излязъл през февруари т.г.

Музиката на Whispering Sons е подчертано интровертна, така бе приета и от феновете в столичния клуб "Строежа", които през по-голямата част на стегнатия 70-минутен сет преживяваха вътрешно песните, повлияни видимо от пионерите в този жанр Joy Division, както и от други големи имена в жанра като Interpol, Editors и др. Но и същевременно с техен си, белгийски почерк. Залата се оживи при последните изпълнения - Try Me Again и бисовете Alone и Waste. Като контрапункт бе специфичният плътен глас на вокалистката Фене Кюпенс, която прави разликата с всички останали формации в този жанр. На моменти твърде лична, на моменти задъхана и френетична, на моменти дори лирична, Кюпенс не остави феновете равнодушни. И как да е другояче след подобно пълно с енергия и смисъл сценично изпълнение. Затова е напълно обяснимо защо на Whispering Sons предстои участие на един от най-големите фестивали в Европа - Rock Werchter.

Много приятна изненада за тези, които за пръв път ги виждат на живо, се оказа откриващото за вечерта дуо Woomb, чийто основател е Георги Линев, популярен с творческия си псевдоним Kan Wakan. За останалите, които вече бяха попадали на някое от редките концертни изпълнения на Линев и Христо Йорданов, беше ясно, че ще чуят музика, конкурентна на западната. Тази нова българска формация предложи небрежен стилов преход от инди рок, алтернативна, дори гръндж музика и електронен саунд. Да, Woomb звучи отлично в концертната си формация, прави музика на европейско ниво и има страхотен потенциал. Вън от съмнение, че бе много добър избор за откриващ сет преди Whispering Sons.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Строежа, Fest Team, Woombs