Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банкси остави коронавирусно послание в лондонското метро

Италия върна на Франция откраднат графит от вратата на зала "Батаклан"

15 Юли 2020Обновена

Часове след като уличният художник Банкси публикува видео в Instagram, в което рисува нова социално ангажирана творба във вагон на лондонското метро - призовава към пътниците да носят маски - от „Транспорт за Лондон“(TfL) потвърдиха, че графитът е бил премахнат.

В новата работа на артиста виждаме как няколко от емблематичните за него плъхове, кихащи и кашлящи коронавируси, вилнеят из вагона без лицеви маски, а един  дори се е изхитрил да използва личното предпазно средно като парашутче, с което да дебаркира в публичния транспорт.

За съжаление творбата е премахната „преди няколко дни“, защото е в нарушение на „стриктната политика за борба с графитите“ на TfL“, обяви пред медиите говорител на транспортната компания. За щастие във вторник прочутият художник качи видеоклип, в който се вижда как самият той, облечен като един от хората, които се грижат за почистването на  графитите в лондонското метро, „оставя“ плъховете си във вагона. 
 
Въпреки че са изтрили произведението на гения на уличното изкуство (вместо да продадат целия вагон на някой елитен музей) от TfL съобщават, че оценяват "намерението на автора да насърчава хората да носят маски" и биха искали да предложат на Банкси „шанса да направи нова версия на своето послание за нашите клиенти на подходящо място".

 

СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

По-благосклонно се отнасят към творбите на уличния артист в други страни. Италианските власти вчера върнаха на Франция произведението на Банкси, нарисувано върху вратата на аварийния изход на парижката концертна зала "Батаклан" и откраднато от неизвестни лица.

Банкси нарисува силуета на скърбящо момиче - в памет на жертвите на атентата от 13 ноември 2015 г. - през лятото на 2018 г. Шест месеца по-късно, през януари 2019-а, творбата изчезна.  Преди дни тя бе открита от карабинери в селска къща в италианския регион Абруцо. Церемонията по предаването на произведението на изкуството се състоя в сградата на френското посолство в Рим.

"Това произведение има висока художествена стойност, не само защото е свидетелство на клането, но и защото много хора избягаха през тази аварийна врата. Освен това днешното връщане показва отново блестящото сътрудничество между Франция и Италия", заяви френският посланик Кристиан Масет, цитиран от в. "La Repubblica".

Карабинерите съобщават, че графитът е бил отлично запазен. Той е бил изрязан с помощта на шлайф-машини от вратата на „Батаклан”, след което крадците са изчезнали с камион, както показват видеозаписи от местопрестъплението.

 

Още по темата