Медия без
политическа реклама

АСТ фестивал за свободен театър превзема София с 20 спектакъла

Темите на представленията варират от секса до емиграцията и войните

19 Окт. 2023
Вероника Вапирова и Кристиан-Божидар в откриващия спектакъл "Паметника на неизветната съпруга".
Radar Sofia
Вероника Вапирова и Кристиан-Божидар в откриващия спектакъл "Паметника на неизветната съпруга".

Тринадесетото издание на ACT фестивала за свободен театър ще представи от утре до 26 октомври богата програма с повече от 20 спектакъла от всички жанрове и форми. В рамките на седмица публиката ще има възможност да избира предложения от новата българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани от дебютиращи артисти и ветерани. Събитията са обединени под мотото „Кой – кого“.

„С мотото „Кой – кого“ подчертаваме готовността на театралните професионалисти да защитят ценностите на независимата сцена –  експеримент, социална ангажираност, актуалност. Тази година фестивалът е различен и вместо да отворим покана към артистите, които да бъдат оценявани от жури, поканихме пространства от свободната сцена сами да направят своята селекция, която предлагаме на софийската публика. Този избор е символ на ангажимента на свободните артисти към изкуството във време на конфликтна среда, административни и политически турбуленции, пред които културният сектор е изправен. Искаме да запазим свободата на общността чрез по-силна връзка между артисти, пространства, фестивали, организации и публика и да проверим кой – кого, до кого и още докога“, обясняват организаторите на фестивала от Асоциацията за свободен театър.

Програмата ще бъде открита с „Паметника на неизвестната съпруга“ на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Немският артист от български произход Мюлер повежда зрителя на пътуване към корените на личността в контекста на постоянната миграция в Европа. Началният час е 20.00 ч., мястото е сцена „Дерида“. 

Международната  програма е фокусирана върху изгряващи артисти от цял свят. Това са хора, търсещи нови художествени средства и поставящи под въпрос съществуващото статукво. Тази година в програмата са включени още два проекта, чиято пресечна точка е Берлин. Освен откриващото събитие, ще видим също „Кога за последен път си правил секс на върха на планина?“ на немската компания „Русалки“ ООД и представлението „Можем и стенейки“ на компанията „Аба Найа“. Трите емигрантски състава ще ни предложат три коренно различни версии на причините човек да бъде другаде.

Специалната секция „Солидарнист“ включва съвременния танцов спектакъл „Още една стъпка“ на Виолетта Матюшенко – хореограф от Украйна, както и сетивния спектакъл „Къща от спомени“, създаден по проект „Бягащи от войната“ с участието на учениците Поли, Марта, Маша, Лиана от Украинския образователен център в София.

В българската програма ще гледаме монодрамата „Виктория“ на номинирания за „Икар“ режисьор Йордан Славейков; „Inferno – пътуване към Ада на Данте“ от ателие „Пластелин“; „Зарови ме в небето“ по „Кървави разкази“ на Александър Чакъров под режисурата на Анастасия Събева; „Тук или там“ – шоу на „ХаХаХа ИмПро“, в което режисьор е зрителят; представлението „Морфин“ с награда „Икар 2023“ за дебют на режисьорката Кристина Беломорска; „Леонс и Лена“ на режисьора Боян Крачолов. Включени са също така пърформансът инсталация waR|Raw Faces на хореографа Филип Миланов; „Оратория“ – съвременен пърформанс на режисьорката Анна Данкова; „Всичко излишно отмахнато“ – пърформанс четене на Явор Костов-Йондин; българско-немската копродукция „37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова; BURNOUT – авторски моноспектакъл, режисиран от Ахмет Исмаил; "Желка" – моноспектакъл на Георги Налджиев; „Критична маса“ – пърформанс на хореографката Силвия Чернева; „Кученцето се засмя“ – премиерен моноспектакъл на актьора Севар Иванов с режисьор Ана Батева; „Дебютни хореографски миниатюри“ – пет представления,     създадени в рамките на професионална обучителна програма за хореографи и резидентската програма на „Дерида Денс Център“.

Спектакли, освен на сцена „Дерида“, ще има в „Топлоцентрала“, Yalta Art Room, I Am Studio, ателие „Пластелин“ (ул. „Цар Симеон“ 48), „ХаХаХа ИмПро“ (ул. „Г.С. Раковски“ 44).

Паралелната програма ще предложи дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София, както и панел с представяне на дигитален архив на независимата сцена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата