Quantcast
7 британски града се борят за домакин на "Евровизия" вместо Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Култура

7 британски града се борят за домакин на "Евровизия" вместо Украйна

183
 ЕРА/БГНЕС

За град-домакин на песенния конкурс "Евровизия" през 2023-а ще се състезават седем британски града - Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд, съобщи АФП. Окончателният избор ще бъде обявен през есента. Градовете кандидати трябва да отговарят на определени условия. Сред основните изисквания за предишното издание бяха предоставянето на площ, която да събира поне 10 000 зрители и да се намира в близост до летище и хотели за гостите.

Тазгодишното издание на "Евровизия" бе спечелено от украинския Kalush Orchestra, който триумфира на финала в Торино през май с песента "Стефания". Още през юни обаче стана ясно, че Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) не желае да проведе конкурса в опустошената от войната Украйна и търси друг домакин. Като фаворит се очерта Великобритания, чийто представител Сам Райдър остана на второ място. EBU изтъкна като причина за преместването "съображения за сигурност", въпреки че не само украинският президент Володимир Зеленски, но и британският премиер Борис Джонсън първоначално призоваха финалът през 2023 г. да се проведе в страната-победител. 

В крайна сметка властите в Киев се съгласиха домакинството на "Евровизия" да бъде поето от Великобритания. Микола Чернотицкий, председател на управителния съвет на Украинската държавна телевизия UA:PBC, която трябваше да организира събитието, коментира: "Конкурсът за песен на "Евровизия" през 2023 г. няма да бъде в Украйна, а в подкрепа на Украйна. Благодарни сме на нашите партньори от Би Би Си за солидарността с нас. Уверен съм, че заедно ще можем да добавим украински дух към това събитие и отново да обединим цяла Европа около нашите общи ценности за мир, подкрепа, празнуване на многообразието и таланта". Украйна вече е била домакин на европейския финал на "Евровизия" два пъти - през 2005 и 2017 г.

"Изключително сме благодарни, че Би Би Си прие да организира конкурса за песен на "Евровизия" в Обединеното кралство през 2023 г.", изтъква и Мартин Йостердал, изпълнителен супервайзър на проявата. Той припомня, че компанията е поемала домакинството на конкурса вместо други страни победителки в четири предишни случая и сега продължава тази традиция на солидарност.

Британското обществено радио и телевизия има по-голям опит в организирането на "Евровизия" от всеки друг: домакинствата са били в Лондон през 1960, 1963, 1968 и 1977 г., в Единбург през 1972 г., в Брайтън през 1974 г., в Харогейт през 1982 г. и в Бирмингам през 1998 г.

Още

Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

3386
Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

6326
Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

25325