Медия без
политическа реклама

С 40 изложби по цял свят почитат 50 години от смъртта на Пикасо

Двете родини на гения - Испания и Франция, обединиха усилия в отбелязването на юбилея

19 Яну. 2023
Едуард Куин

Испания и Франция обединиха усилия за отбелязването на 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо, която се навършва на 8 април тази година. Двете страни съвместно организират по целия свят повече от 40 събития, посветени на живота и дейността на един от най-големите съвременни творци. За седем десетилетия Пикасо създава хиляди картини и скулптури.

Испания, в която творецът е роден, и Франция, превърнала се в негов втори дом и в която умира, обявиха 2023 г. за "Годината на Пикасо". 

Изложби в памет на художника ще се състоят не само в Испания и Франция - съответно 16 и 12 експозиции, но и в САЩ - седем, Германия  и Швейцария - по две, Монако, Румъния и Белгия - по една. Планирани са и две конференции за твореца и произведенията - едната ще се състои в Мадрид през есента, последвана от симпозиум в централата на ЮНЕСКО в Париж през декември. Център за изследване на Пикасо ще бъде открит в Националния музей "Пикасо" в Париж, като достъп до него ще имат както експерти, така и широката публика.

Заради множеството планирани инициативи начало на честванията беше поставено в Мадрид още пред септември м.г. с откриването на първата от десетките изложби в рамките на "Годината на Пикасо". На 23 септември в испанската столица врати отвори експозицията "Пабло Пикасо и дематериализирането на скулптурата".

От средата на октомври музеят "Тисен-Борнемиса" в Мадрид представя връзката между произведенията на Пикасо и модните творения на Коко Шанел. Посетителите могат да видят влиянието, които двамата творци взаимно си оказват. Сред изложените експонати е палто, създадено от дизайнерката в периода 1918-1919 г., вдъхновено от черните и кафяви тонове в картината "Глава на мъж" от 1913 г., материята на ежедневен костюм на Шанел от 1928 г. изглежда като рефлексия на крилете на гълъбицата в "Натюрморт с гълъб"” от 1919 г. Модните решения на Коко Шанел пък намират отражение в творбите на Пикасо, чиято първа съпруга Олга Хохлова е била редовен клиент на френската дизайнерка. 

Във Франция изложбата, поставила началото на "Годината на Пикасо", бе открита също октомври в Музея на Монмартр в Париж. Тя е посветена на взаимоотношенията между испанския творец и Фернанда Оливие, една от музите му.

Музеят на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк пък се фокусира върху кубизма, чийто виден представител е Пикасо. Изложбата там е първото от планираните общо седем събития в САЩ, посветени на испанския творец. 

Още няколко изложби бяха открити в края на миналата година в рамките на отбелязването на 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо, като всички те продължават и през 2023-а. И все пак повечето от събитията ще се състоят тази година - на 8 април, деня на смъртта на твореца, в музея на художника във френския крайбрежен град Антиб ще бъде открита експозицията "Пикасо 1969 -1972: краят на началото". През май в Музея на керамиката във Валорис, Франция, ще бъдат представени негови керамични творения.

В музея, посветен на твореца, в родния му град Малага на 8 май първи посетители ще приеме изложбата "Пикасо: материя и тяло". Ретроспекция на живота му правят през месец май едновременно, но от съвсем различен ъгъл, "Соломон Гугенхайм" в Ню Йорк с експозицията "Младият Пикасо в Париж" и Културният център "Ла каса енсендида" в Мадрид, където ще бъде подредена изложбата "Последният Пикасо. 1963-1972". През юни в "Прадо" се открива първата монографична изложба, която разглежда влиянието на Ел Греко върху творчеството на Пикасо. 

"Годината на Пикасо" е планирано да приключи през пролетта на 2024 г. с изложба в "Пти Пале" в Париж.

Целта на всички инициативи е да се "покажат всички аспекти" на твореца, обясни френската министърка на културата Рима Абдул Малак. Събитията по повод 50-ата годишнина от смъртта му “ще ни позволят да го видим от съвременна гледна точка..., да разберем… художник, който все още е жив, дори и 50 години след смъртта си“, каза и испанският министър на културата и спорта Микел Исета. 

Според Малак изкуството на Пикасо е изключително актуално и днес. На фона на войната в Украйна тя определи като "манифест за мир" "Герника", рисувана през 1937 г. Шедьовърът увековечава опустошението на баския град Герника, бомбардиран от нацистите по време на Гражданската война в Испания.

Ретроспективите ще дадат възможност да се видят и противоречивите страни на художника. Имиджът на Пикасо пострада заради обвинения в женомразство и насилие, които е проявявал към жените в живота си. В някои от картините си творецът се изобразява като митичния минотавър, а за музите му се смята, че са ставали жертва на агресията му. Затова и той попадна в светлините на прожекторите след движението #MeToo.

Пабло Пикасо е роден в Малага на 25 октомври 1881 г. и умира в Мужен на Френската Ривиера на 8 април 1973 г. Баща му е учител по изкуства и започва да обучава сина си на техниките за рисуване, когато е едва на 7 години. Пабло постъпва в училище за изящни изкуства в Барселона, а по-късно посещава Кралската академия в Мадрид, но вместо лекциите предпочита да съзерцава творбите в "Прадо" на Диего Веласкес, Рембранд, Вермеер, Франсиско Гоя.

В началото на XX век Пикасо отива да живее и работи в Париж. С произведението “Госпожиците от Авиньон” (1906-1907) той печели световна слава. Необичайното изкривяване на формите на женското тяло прави силно впечатление, а картината се приема за една от първите творби на кубизма.

Картините му, оценявани на стотици милиони щатски долари, са сред най-търсените на аукциони по света. През 2015 г. „Жените от Алжир“ (1955) беше продадена от "Сотбис" в Ню Йорк за $ 179,4 милиона. 

 

У НАС

Неофициално в Годината на Пикасо се включва и София. До 12 февруари може да се види фотоизложбата на Андре Вилер и Едуард Куин в Градската художествена галерия, в която двамата майстори на обектива проследяват различни аспекти от живота на именития художник.

Пабло Пикасо през погледа на световноизвестните фотографи Андре Вилер и Едуард Куин ще бъде представен с изложба в Софийската градска художествена галерия. Тя се открива утре, 13 декември, от 18. ч. и ще може да бъде видяна до 12 февруари 2023 г.

 

Още по темата