Медия без
политическа реклама

15 000 картини и артефакти са ограбили руснаците от Херсон

При изтеглянето си войските на окупатора са опразнили Художествения музей „Олексий Шовкуненко“

21 Ноем. 2022
artnet.com
Художествения музей в Херсон бе един от най-богатите в Украйна.

Преди изтеглянето си от Херсон руските войски са опразнили един от най-богатите музеи в Украйна, като са отнели близо 15 000 експоната от колекцията му, съобщава ArtNet. Преди окупационните части да напуснат разкъсвания от войната стратегически град, те са разграбили една от най-важните му артистични институции. Според Центъра за национална съпротива на украинската армия руските войници са изнесли тонове артефакти от Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ в Херсон и от други културни обекти в региона, след като Владимир Путин нареди евакуация на окупационните войски от града.

От Художествения музей „Олексий Шовкуненко“ са потвърдили кражбата чрез пост във Фейсбук, в който се обяснява, че между 31 октомври и 3 ноември 30-40 руски войници са пристигнали в институцията и са „изнесли произведения на изкуството и офис обзавеждане – всичко което са видели и всичко, което грабливите им ръце са могли да докопат“.  

Картини и други артефакти са били изнесени „обвити в някакви парцали“, а не в подходящи опаковъчни материали, предпазващи ги от повреди, и са били натоварени на камиони и автобуси. Ограбените предмети са били прехвърлени в град Симферопол в анексирания Крим, твърдят от музея. От администрацията му не знаят какво точно е взето, но са заявили, че няма съмнение, че са били набелязани най-ценните артефакти от колекцията.

 „Според тях това се нарича „евакуация“, според нас то е грабеж под лозунгите за „опазване на културните ценности“, казва се в публикацията на музея. Колекцията му е съдържала религиозни картини от 17-и и 20-и век, украинско изкуство от втората половина на 19-и и началото на 20-и век, както и съвременно изкуство от последните 100 години. В брифинг за медиите ръководителят на отдела за култура в Градския съвет на Херсон Светлана Думинска определя сбирката като „една от най-впечатляващите колекции на регионални музеи в Украйна“. Тя добавя, че и Историческият музей на Херсон е станал обект на посегателствата на руските части, но за него разполагат с много по-малко информация.

На 3 ноември полицията в Херсон започна наказателно разследване на кражбата, класифицирайки я, заедно с другите подобни атаки в региона, като военно престъпление. Дни по-късно в украински медии се разпространиха изображения, за които се предполага, че показват разтоварването на откраднатите предмети от Херсонския художествен музей в Централния музей „Таврида“ в Симферопол. В кадрите към друга публикация музеят на Херсон идентифицира няколко свои произведения на изкуството, включително работи на украинските модернисти Иван Похитонов и Михайло Андриенко-Нечитайло.

На 10 ноември в интервю за независимото издание Moscow Times директорът на музея „Таврида“ Андрей Малгин потвърждава, че заграбените произведения наистина са в Симферопол. „Поради въвеждането на военно положение на територията на Херсонска област получих указания да взема експонатите на Херсонския художествен музей за временно съхранение и да осигуря тяхната безопасност, докато не бъдат върнати на законния им собственик“, обяснява Малгин.

Художественият музей в Херсон бе затворен, откакто градът беше превзет от руските войски в първите дни на нахлуването. Директорът му Алина Доценко замина за Киев през май, след като окупаторите поискаха от нея да организира пропагандна изложба, пише The Art Newspaper. Този месец Доценко заяви пред украински медии, че преди да си тръгне, е убедила руснаците, че колекцията на музея е била преместена поради подготовка за планирано обновяване. Тя също така изтри информация за активите на институцията от нейните компютри. Но друг служител на музея, уредникът Наталия Колцова, е довела през юли руските войници до съхраняваната колекция. Колцова, която Доценко беше уволнила предишната година, бе върната на работа от руснаците като техен марионетен директор.

Още по темата