Медия без
политическа реклама

100 дни протести в България - в изложба от Валенсия

"144 000 минути" може да се види онлайн до 31 декември

24 Ноем. 2020
снимка: Петър Скумов

Сборна фотоизложба, показваща 100 дни граждански протести през лятото и есента на 2020-а в България (заглавието "144 000 минути" е равно на същия интервал от време) бе наредена във.... Валенсия. Това обаче няма значение, тъй като поради коронавирусната пандемия и локдауна както в Испания, така и - предстоящо - в България, тя ще се гледа само онлайн. Експозицията ще бъде достъпна до 31 декември в Monochrome Hub Online Exhibition Hall

Антиправителствените протести са представени през гледната точка на 15 изявени български фотографи. Селекцията включва общо 100 репортажни и документални кадри, използвани като илюстрация на събитията в световните агенции като "Ройтерс" и "Франс прес", както и няколко лични проекта, реализирани в типичния за авторите стил.

Изложбата е курирана като 13 отделни фоторазказа - документ на днешната реалност и събития. Всяка фотография, всяка запечатана минута е своеобразен вик на недоволство, желание за промяна, носещо в себе си емоцията и заряда на моментите и хората, които отразява. "И кой друг, ако не фотографът може да работи по-добре с времето, минутите, секундите - времето за експозиция се превръща в силна авторска позиция и така 144 000 минути", пита реторично кураторът на изложбата и собственик на галерия Monochrome Hub Ивайло Станев.

Фотографите, които участват в "144 000 минути" са: Пенко Скумов, Стоян Ненов/Reuters, Калин Костов, Бедрос Халваджиян, Димитър Караниколов, Ивайло Станев-Álvarez, Николай Дойчинов/AFP, Веселин Боришев, Владислав Филипов, Соломон Франсес, Анастас Търпанов, Тихомира Методиева-Тихич/Булфото, Георги Палейков/Булфото, Евгени Димитров/Булфото, Теодор Ангелов. 

Всяко произведение, включено в изложбата, може да бъде закупено в класически формат 40x50 см в ограничено количество от само 5 колекционерски копия. Фотографиите са ръчно подписани от авторите и отговарят на всички стандарти за галерийно качество. Всеки фотограф сам е избрал каузата, зад която да застане и посочи къде да дари приходите от продажбата на своите творби. Част от авторите ще подкрепят развитието на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy и обучаващите се курсисти в нея, а останалите фотографи даряват приходите в подкрепа на протестите в България.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?