Quantcast

Медия без
политическа реклама

СЗО настоява за мораториум върху ваксините

05 Авг. 2021
ЕПА/БГНЕС

СЗО призова за мораториум върху третата доза ваксина срещу COVID-19 до края на септември, за да се преодолее драстичното неравенство в разпределението на дозите между богатите и бедните нации, пише АФП, предава БГНЕС.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус призова страните и компаниите, които контролират доставките на ваксини, да осигурят повече ваксини за по-малко богатите държави.

"Разбирам загрижеността на всички правителства да защитят хората си от варианта Делта. Но не можем да приемем страни, които вече са използвали по-голямата част от световните доставки на ваксини, да използват още повече от тях, докато най -уязвимите хора в света остават незащитени", каза Тедрос на пресконференция.

"Нуждаем се от спешна промяна, от това по-голямата част от ваксините, отиващи в страни с високи доходи, да отиват в страни с ниски доходи."

Повече от 4,25 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 вече са приложени в световен мащаб, според анализ на АФП.

В страни, категоризирани като такива с високи доходи от Световната банка, са инжектирани 101 дози на 100 души - като тази седмица бе надхвърлена границата от 100 дози.

Това число пада до 1,7 дози на 100 души в 29-те държави с най-ниски доходи. ''СЗО призовава за мораториум върху ваксините поне до края на септември, за да се даде възможност поне 10 % от населението на всяка страна да бъде ваксинирано“, каза Тедрос. "За да се случи това, се нуждаем от сътрудничеството на всички, особено на няколко държави и компании, които контролират глобалните доставки на ваксини".

Тедрос каза, че групата на нациите от Г-20 има жизненоважна лидерска роля, тъй като тези страни са най-големите производители, потребители и донори на ваксини срещу коронавируса.

''Не е подценяване да се каже, че ходът на пандемията COVID-19 зависи от Г-20'', каза той.

Съединените щати обаче отхвърлиха апела за мораториум. "Определено смятаме, че това е погрешен избор и можем да направим и двете", заяви пред журналисти говорителят на Белия дом Джен Псаки и добави, че Съединените щати имат достатъчно доставки, за да продължат да разпространяват ваксини в чужбина, като същевременно гарантират, че всеки американец може да бъде напълно ваксиниран.

Ключови думи:

СЗО, ваксини, COVID-19