Медия без
политическа реклама

Япония стопира бизнес за милиарди заради Русия

Износът на употребявани автомобили за руската страна носеше огромни приходи

05 Окт. 2023
Износът на употребявани автомобили от Япония за Русия бе прекратен, а с това бе прекъснат доходоносен бизнес.
Износът на употребявани автомобили от Япония за Русия бе прекратен, а с това бе прекъснат доходоносен бизнес.

Решението на Япония да забрани повечето продажби на употребявани автомобили за Русия удари спирачките на търговия за близо $2 млрд. годишно, която досега процъфтяваше в сянката на санкциите срещу Украйна от страна на други държави.

В началото на август японското правителство забрани износа за Русия на всякакви превозни средства, освен на малки автомобили. Така бе прекъснат доходоносен канал в търговията с употребявани коли Toyota, Honda и Nissan за мрежа от брокери и по-малки пристанища. Затварянето на най-големия източник на употребявани автомобили за Русия е плод на санкциите, но оказа влияние и в самата Япония.

Ограничението на износа понижи цените на колите втора употреба в Япония и накара брокерите да изпращат превозни средства в други региони, особено на пазарите с десен волан в Нова Зеландия, Югоизточна Азия и Африка. В Русия търсенето на коли втора употреба от Япония скочи рязко, след като глобалните автопроизводители, включително Toyota, се оттеглиха от дейността си след нахлуването на Москва в Украйна.

До миналата година, със затягане на санкциите на други места, Русия купуваше над 1/4 от износа на употребявани автомобили на Япония на средна цена от почти $8200. Това беше над два пъти по-високо от цената през 2020 г., когато Русия поемаше около 15% от износа на употребявани коли на Япония. Оборотът от тази търговия беше на път да надхвърли $1,9 млрд. за цялата 2023 г. преди Япония да наложи собствените си по-строги санкции, показват търговски данни.

Повече от половината от 303 000 употребявани коли, внесени в Русия през първите 8 месеца на годината, са от Япония, според данни на руската агенция Autostat. В същото време в страната за този период са продадени 606 950 нови коли предимно руски и китайски марки.

Базираната в Тояма компания SV Alliance, която от 2 години е в бизнеса, се възползва от военновременния бум и продаваше по около 6500 употребявани коли в Русия всеки месец до юли. Тя ги изнасяше от пристанището Фушики, което е на около 800 км от Владивосток - 2 дни плаване с товарен кораб.

"Бизнесът е намалял с около 70% и се наложи да освободим двама души, защото няма достатъчно работа", признава Олеся Алексеева, логистичен координатор в SV Alliance.

Япония е водещ износител на употребявани автомобили от десетилетия. Система от задължителни прегледи повишава разходите за поддръжка на стари коли за клиентите в Япония, докато в същото време цените на нови коли са ниски. Резултатът е експортна индустрия, която изпраща стотици хиляди возила по цял свят - от Малайзия до Монголия и от Пакистан до Танзания.

Според новите санкции дилърите все още имат право да изнасят в Русия по-малки автомобили, като Toyota Yaris или Honda Fit. От компанията Element Trading, която търгува със стари коли, твърдят, че спадът в бизнеса към момента е 20%, а с толкова се е увеличил и броят на предлаганите превозни средства спрямо миналата година. В същото време продажната цена е паднала средно с около 7%.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, Русия, автомобили

Още по темата