facebook
twitter

Автомобили

Volkswagen се впуска мощно в SUV сегмента

Германците представиха нов компактен кросоувър, готвят още няколко
3537

Кросоувърите и всъдеходите продължават да се радват на увеличаващ се интерес от страна на клиентите и компаниите производители правят всичко възможно да отговарят на търсенето. Това с пълна сила важи за Volkswagen, който представи най-малкия си модел от този клас – T-Cross, предназначен изключително за Европа. Освен това германският производител готви още редица автомобили от този тип.

Volkswagen T-Cross е изграден върху модулната платформа MQB A0, като дължината му е 4110 мм. Разстоянието между двете оси е 2563 мм и така кросоувърът се приближава на размери до един от най-популярните модели в класа - Nissan Juke. В същото време T-Cross е със 120 мм по-къс от представения по-рано тази година T-Roc - най-малкия кросоувър на марката.

В оборудването на новия модел са включени светодиодни фарове, електронен приборен панел, мултимедиен комплекс с 8-инчов екран и 4 USB порта, адаптивен крузконтрол, безкабелно зарядно за смартфони, 300-ватова аудиосистема Beats, система за превключване на светлините от къси на дълги, функция за следене на мъртвите зони и система, предупреждаваща за опасност от челен сблъсък. Обемът на багажника е 455 литра, като при свален втори ред седалки той се увеличава до 1281 литра.

Най-малкият кросоувър на Volkswagen ще се предлага единствено с предно предаване. За T-Cross са предвидени два 3-цилиндрови бензинови турбомотора с работен обем 1,0 литър, които развиват мощност 95 и 115 к.с. Ще има и вариант с 1,5-литров бензинов двигател и мощност 150 к.с. Дизелът е само един – 1,6-литров, развиващ 95 к.с. В зависимост от версията кросоувърът ще бъде оборудван с 5- или 6-степенна механична скоростна кутия, или със 7-степенна роботизирана трансмисия с два съединителя.

В Германия цените на Volkswagen T-Cross стартират от 17 900 евро. Производството на кросоувъра ще става в завода в Испания, където се сглобява и Polo. Този модел обаче е само началото на голямата инвазия, която компанията готви в световен мащаб.

"Кросоувърите стават все по-популярни в цял свят и по тази причина ние последователно ще увеличим, при това много сериозно, присъствието си в сегмента. Такава стратегия ще ни позволи да развием бизнеса си, а парите от продажбата на тези автомобили ще бъдат инвестирани в бъдещи технологии за безпилотно управление", коментира Юрген Щакман, член на борда на директорите на Volkswagen, който отговаря за продажбите.

Плановете на Volkswagen предвиждат в средата на следващото десетилетие гамата SUV модели и кросоувъри да наброява над 30 автомобила. В тази бройка ще попаднат и модели с електрическо задвижване, като първият от тях трябва да бъде на пазара през 2020 г.

Подобни са и прогнозите на компанията Audi, която е част от Volkswagen Group. Там планират до 2025 г. половината продажби на марката да са на кросоувъри и SUV модели. Засега подобни резултати са постигнати само в Северна Америка, където автомобилите от серията Q държат 51% от продажбите на марката.

Ключови думи:

автомобили, Volkswagen
Все още няма коментари

Още

Пешеходната зона в Балчик е превърната в паркинг (видео)

17.07.2019

1687 3
BMW преминава на предно предаване

18.07.2019

1203 1
Кабинетът обмисля нови бонуси за авто инвеститорите

18.07.2019

Румяна Гочева

317

Влез или се регистрирай за да коментираш

×