Медия без
политическа реклама

Toyota печели, че не продава повече електромобили

Японският производител ще продължи да залага основно на хибриди

05 Март 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Toyota
Toyota залага повече на хибридни автомобили като Prius Prime

Toyota в момента продава само един изцяло електрически пътнически автомобил в Европа - кросоувъра bZ4X. Затова и японският автомобилен производител е силно критикуван, че изостава сериозно в прехода си към пълна електрификация. Но, оказва се, той печели от това.

Както винаги, японците са си направи добре сметката. През миналата година „главният учен“ на концерна (да, има такава длъжност в Toyota) - Гил Прат, обяви публично, че тези, които настояват за пълно преминаване към електромобили грешат, тъй като в дългосрочен план диверсифицираният подход към задвижванията би бил печеливш както за околната среда, така и за клиентите.

Основният довод на Гил е, че повечето хора обикновено не се нуждаят от огромните батерии, които идват с електрическите превозни средства за дълъг пробег. В резултат на това голяма част от ресурсите се губят за създаване на батерии, които не се използват с пълния си потенциал. Решението, според него, е същите тези материали да бъдат оставени за по-малки батерии, които да бъдат част от хибридни или plug-in хибридни системи.

По-късно Toyota все пак промени мнението си относно електрическите превозни средства и планира до края на десетилетието пълна гама от превозни средства от следващо поколение, които могат да предложат пробег от повече от 1000 км с едно зареждане. Но дори и с подновения интерес към електромобилите, компанията не се отказва от диверсифицирания си подход към задвижванията, което всъщност може да ѝ даде предимство по отношение на продажбите на електромобили, която осезаемо се забавя в последно време.

Причината за тази „многостранна стратегия“, както я нарича японският производител, се свежда до желанията на клиента. Накратко - хората не желаят електрически возила повече, отколкото plug-in хибриди, автомобили с водород или дори превозни средства, задвижвани с газ.

„Нашата стратегия се основава на това, което дилърите ни казват за предпочитанията на клиентите. Нашите търговци не ни казват, че клиентите искат електромобили повече от всичко друго, което предлагаме. Те ни казват, че искат електрическите коли да бъдат избор, а не задължение. Клиентите ни искат да избират между електромобили, plug-in хибриди, водород и дори бензинови двигатели с по-чисти горива", твърди Джак Холис, директор по продажбите на Toyota за Северна Америка.

В Toyota се опасяват, че регулациите, които ще наложат основен преход към изцяло електрически превозни средства до края на десетилетието, няма да работят така, както законодателите планират. А причината е, че клиентите може да не са по-склонни да изберат захранвана с батерии кола пред такава с двигател с вътрешно горене. А при такова положение електромобилите стават непродаваеми.

„Регламентите се поставят преди желанията на клиента, а това не работи добре в нита една индустрия. Клиентите трябва да поемат водеща роля и регламентите трябва да могат да ги защитават, а не обратното“, казва Холис.

Тук обаче изникват други въпроси. Тези разпоредби не са ли точно за клиентите, тъй като ще им позволят да дишат по-чист въздух, когато напускат домовете си? И не трябва ли производителите и търговците да направят повече, за да образоват клиентите си за предимствата на изцяло електрическата кола пред стандартното решение - бензиновата?

Японците имат отговор и на това - тези въпроси са валидни, но остават на дъното на списъка с приоритети за потребителя, ако той не може да си позволи ново електрическо превозно средство. А в момента разликата все още е голяма. Един от хитовете на пазара на електромобили - Tesla Model 3, например, струва минимум 42 990 евро, докато Toyota Corolla Hybrid излиза 33 750 евро.

Именно разликата в цените е това, което помага на Toyota да запази короната си като най-продаван автомобилен производител в света в момент, в който пазарът на електромобили изпитва забавяне на растежа. А доказателство за това са пазарните резултати - през миналата година хибридите на Toyota и дъщерната марка Lexus са се увеличили с 29%.