Медия без
политическа реклама

Toyota извади ново поколение на легендарен всъдеход

Land Cruiser 300 запази най-силните си оръжия, но получи и модерни технологии

18 Юни 2021
Toyota

Когато става дума за всъдеход, превърнал се в легенда, обикновено наум идват няколко модела. Сред тях е и Toyota Land Cruiser, чието предишно поколение се появи през 2013 г. То вече е история, а неговото място зае новата генерация с индекс 300.

Land Cruiser 300 е изграден на актуалната архитектура TNGA, на която постепенно преминават и останалите модели на японската марката. В нейната основа е най-голямата платформа GA-F, но въпреки това всъдеходът запазва рамната си конструкция, която обаче е сериозно модернизирана и благодарение на нова технология за лазерно заваряване не само е по-здрава, но и по-лека.

Заради използването на нов вид олекотена стомана каросерията е и по-твърда, въпреки че по-голямата част от нейните външи детайли са от алуминий. Всичко

 

това е намалило теглото на конструкцията с 200 кг

 

в сравнение с предшественика. Тези килограми обаче са компенсирани с внедряване на голям брой съвременни технологии, както и на ново оборудване.

Окачването на новия Land Cruiser запазва досегашната схема. Нито една от версиите обаче няма да се предлага с хидро-пневматична система, която регулира височината на каросерията. По желание на клиента всъдеходът все пак може да бъде оборудван с адаптивни амортисьори с променливи характеристики, а също така и със система E-KDSS с отделно управление на предния и задния стабилизатор на амортисьорите.

Очаквано, заради новите екологични стандарти японците се отказват от използването на 8-цилиндров двигател. На първо време той ще предлага с избор от два 6-цилиндрови мотора – дизелов, който е напълно нов, както и бензинов. Първият е 3,3-литров, с мощност 305 к.с. и максимален въртящ момент 700 Nm, като на някои пазари той ще се предлага в дефорсиран вариант – 249 к.с. и 650 Nm.

Бензиновият V6 е с двойно турбо и не е напълно нов, тъй като се поставя на модели на Lexus. Максимална му мощност е 415 к.с., а въртящият момент достига 600 Nm. Той също ще получи по-слаб вариант – с 309 к.с. Скоростната кутия е само една – автоматик с 10 предавки, като най-мощната модификация ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди.

Японският производител обяви и излизането на

 

две специални модификации на всъдехода

 

Първата е 70th Years Anniversary, посветена на 70-годишнината на модела. Тя е оборудвана с раздатъчна кутия на основата на диференциал Torsen, който има блокировка, понижаващи предавки на трансмисията, както и самоблокиращ диференциал на задната ос.

Другата версия засега е известна като VX Off-road (вероятно ще се казва по друг начин при появата си на пазара). Както личи от името, тя е предназначена за сериозен офроуд, като също разполага със самоблокиращ централен диференциал и понижаващи предавки, но на всяка от двете оси е поставен диференциал с принудителна блокировка. Пътният просвет и при двата варианта е 23 см.

Land Cruiser 300 е и с напълно променен интериор, който запазва консервативния си стил, но е с много модерно оборудване. На централната конзола е поставена нова мултимедия с голям тъчскрийн, която поддържа протоколи CarPlay и Andriod Auto. Диагоналът на сензорния екран може да бъде 9 или 12,3 инча. Всъдеходът е оборудван с комбиниран цифров панел, който представлява комбинация от аналогови и съвременни уреди, и 7-инчов цветен дисплей за информация от бордовия компютър.

Като опции се предлагат безкабелно зарядно за смартфони, 4-зонов климатроник, подгряване, вентилация на предните и задните седалки, а също така и система за безключов достъп с бутон за стартиране на двигателя с отпечатък от пръст. Асистентите на водача при Land Cruiser 300 условно се делят на два вида. Първите помагат при движение в града, а вторите – на тежък терен.

Всъдеходът получава новия пакет Toyota Safety Sense, при който към познатите функции като наблюдение на слепите зони, разчитане на знаци, предотвратяване на челен сблъсък и адаптивен круз-контрол са добавени система за следене на маркировката с функция за поддържане на лентата на движение.

Предвидена е и система за кръгово видеонаблюдение, която може да помага и при движение извън пътя. Например предната камера при включване на понижаващи предавки активира функцията „прозрачен капак“. Така системата прожектира картина на капака, която показва какво се случва под предните колела.

Сред всъдеходните асистенти е включен и круз-контрол за офроуд – Crowl Control, а също така и система Multi-Terrain Select, която има нов автоматичен режим за движение по дълбок сняг.

Ключови думи:

автомобили, Toyota