Quantcast

Медия без
политическа реклама

Слабите продажби на автомобили сочат към силно влошаваща се руска икономика

След началото на войната в Украйна продажбите на нови коли в Русия са паднали със 75%

27 Юли 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Lada

След като Русия нахлу в Украйна, почти всяка чуждестранна марка под влияние на САЩ се изтегли от страната агресор. Сега месечните продажби на автомобили в Руската федерация са намалели до около 1/4 от тези преди войната и именно те се сочат като знак за това в колко лошо състояние е руската икономика, категорични са експерти от индустрията.

Преди руската армия да нахлуе в Украйна на 24 февруари 2022 г., руснаците купуваха около 100 000 нови автомобила на месец. В резултат на намаленото предлагане и други фактори това число сега е намалено до около 25 000 продажби на месец, което е доста сериозен знак за случващото се.

"Руснаците просто купуват по-малко коли, точка - коментира Стивън Тиан, изследовател от Йейл, който изучава икономиката на нацията, пред Business Insider. - Това говори за слабостта на потребителя в Русия. Това е възможно най-близко до влошаващите се настроения на потребителите, а процесите, които виждаме, са много тревожни. Руснаците просто не харчат пари."

Слабите продажби на автомобили сочат към силно влошаваща се руска икономика. Една от причините за бързия спад на продажбите е ембаргото, наложено от САЩ и техните съюзници в Европа, Корея и Япония. Въпреки че Русия имаше и автомобили от местната индустрия преди войната, потребителите предпочитаха превозни средства, произведени от чуждестранни автомобилни компании.

"Продажбите се сринаха. А продажбите на чужди марки бяха толкова високи преди войната. Ако отидете из Москва и Санкт Петербург, ще откриете, че елитните руснаци карат само марките автомобили, които ние признаваме - като Porsche, Jaguar, Hyundai и така нататък. Единствените руснаци, които караха Lada, бяха тези с по-нисък разполагаем доход", казва още Тиан.

Статистиката на продажбите показва, че все повече руснаци сега се обръщат към Lada или китайски марки като Geely. Последната компания отбеляза увеличение на продажбите си с 88% на годишна база, но това не компенсира загубеното след инвазията в Украйна.

Не само Тиан, но и други експерти предполагат, че наличието на чужди превозни средства (и други потребителски стоки) е само едно парче от икономическия пъзел. В допълнение към предлагането, руснаците също се борят с покачващите се цени и влошаващите се потребителски настроения, което се отразява негативно на икономиката като цяло.

Ключови думи:

автомобили, Русия, Lada

Още по темата