Медия без
политическа реклама

Шофьорските грешки в задръствания

Няколко практични съвета ще намалят разхода на гориво, натоварването на двигатея и вредните частици в купето

26 Окт. 2023
Задръстването може да се окаже вредно за здравето на шофьора и пътниците в купето
Даниел Инков/БНР
Задръстването може да се окаже вредно за здравето на шофьора и пътниците в купето

Задръстванията са една от най-досадните ситуации за шофьорите - независимо дали в градовете или в пика на отпуските - по магистралите. В този тежък работен режим за автомобила не един и двама водачи допускат базови грешки, които водят до претоварване на двигателя, силно увеличен разход на гориво, а и до рискове за здравето.

Има обаче основни елементи на поведение в задръстване, с които тези проблеми да бъдат поне минимизирани.

 

Не ускорявайте и не спирайте рязко

Редуването на работата на двигателя на празен ход с чести стартирания води до прегряване на силовия агрегат и повишено износване на съединителя. Маслената помпа работи при ниско натоварване, поради което, особено при по-стари двигатели, са възможни локални изгаряния на масло с образуване на сажди по вътрешните повърхности на силовия агрегат.

Затова не ускорявайте и не спирайте твърде рязко. По-добре е да се движите плавно, като се стремите да поддържате общия поток на трафика.

 

Щадете скоростната кутия

При спиране на автомобил, който е с ръчна скоростна кутия, винаги е най-добре да се превключи на неутрална предавка. В този случай се намалява натоварването на освобождаващата вилка и на опорния лагер на съединителя. Ако педалът на амбриажа е натиснат продължително време, това води до увреждане на съединителя, защото дисковете се търкат непрестанно, като съответно се нагряват и износват.

При роботизирана скоостна кутия трябва да се преминава на позиция N, защото и там съединителят се натоварва. При CVT (вариатор) и хидромеханичен автомат може да се натиска често педалът на спирачката, докато селекторът е в позиция D. При тези скоростни кутии честото превключване вреди.

 

Проверете охладителната система

Ако охладителната система на автомобила не може да се справи с прегряването на двигателя, тогава то може да намали с помощта на парното в салона - като се включи на максимален въздушен поток. Това решение обаче е палиативно. Първо - седенето в кабината при работещо парно е неприятно, и второ - работещият двигател не трябва да прегрява.

Всяко прегряване е признак за неизправност. Може би вентилаторът се е повредил, термостатът е отказал или клапанът в разширителния резервоар е банално притиснат, което намалява налягането в охладителната система. А може и просто няма достатъчно охладителна течност в казанчето, което може да се провери лично и лесно. За останалите проверки е добре да се мине през сервиз.
 

Затворете прозорците

Учени от университета Съри в Англия проведоха изследване за вредното въздействие на дългото пътуване върху човешкото тяло. Оказва се, че при задръстване нивото на вредните вещества в купето се повишава с 40%. Отработените газове съдържат около 200 компонента на химикали и елементи, които влизат в сложни химични взаимодействия. Това са въглеродният окис, въглеродните и азотните оксиди, оставащи при непълното изгаряне на горивото.

Въглеродните оксиди попадат кръвта и нарушават способността ѝ да доставя кислород. Това води до временна загуба на внимание и до кислороден глад. Особено опасно е да сте в задръстване покрай бълващи тъмни пушеци камиони.

Азотните оксиди са дори по-вредни. При контакта им с лигавиците на очите, носа и бронхите се образуват азотна и азотиста киселина. Човек чувства болка и парене в очите и в белите дробове при дишане. Дългосрочното излагане на азотни оксиди може да провокира хроничен бронхит, възпаление на стомашно-чревната лигавица, сърдечни заболявания и в резултат - нервни разстройства и депресия.

Въглеводородите имат канцерогенен ефект, което води до появата на злокачествени образувания. Един от най-опасните е ароматният въглеводород бензапирен. Работенето на двигателя на празен ход води до появата на сажди във въздуха под формата на фини прахови частици твърд въглерод. Саждите абсорбират бензапирена, който в този случай има по-вреден ефект върху човешкото тяло.

Най-опасните задръствания са при топло, тихо и слънчево време. Тогава въглеводородите, под действието на ултравиолетовото лъчение, реагират с азотните оксиди и се образуват нови токсични фотоокислителни продукти, които провокират белодробни и бронхиални заболявания.

Ако колата е с климатик, това е определено предимство при пътуване по натоварени пътища. В задръстване е най-добре да се затворят прозорците и да се включи климатикът да върти само въздуха в купето, за да се предотврати навлизането на замърсен въздух.

Добре е също така да се монтира въглероден филтър за кабината. Той съдържа активен въглен, който е в състояние да пречисти въздуха не само от сажди, но и от вредни газове. На практика филтърът работи на принципа на противогаза и е в състояние да защити пътуващите от вредни химикали по пътищата.

Ключови думи:

автомобили, задръстване

Още по темата