Quantcast
Renault ще променя автомобилната индустрия | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Renault ще променя автомобилната индустрия

Водородният Scenic Vision показва визията на французите за бъдещето
1 755
 Renault

Renault Group си е поставила за цел постигането на пълен въглероден неутралитет в Европа до 2040 г. и в световен мащаб до 2050 г. Една от стъпките в тази насока е новият концептуален автомобил Scenic Vision, който олицетворява ангажимента на френския производител към устойчивото развитие и отразява плана на марката да декарбонизира целия си производствен цикъл.

В компанията смятат, че с този модел ще напишат нова глава в своята история, глава, която показва пътя и дава живот на визията на марката. Екстериорът предвещава бъдещия изцяло електрически семеен автомобил на гамата на Renault. А интериорът кани пътниците в едно бъдеще, където технологиите и иновациите ще направят света по-устойчив и по-екологичен.

Дизайнът на концептуалния модел е превъплъщение на статегията Renaulution и дава представа за бъдещата гама автомобили на Renault. Външният силует отразява формата и стила на новия семеен модел, който ще бъде представен през 2024 г. Неговият интериорен дизайн пък е скок в бъдещето, илюстриращ как може да изглежда интериорът на Renault някой ден.

Сред големите предимства на автомобила е фактът, че

 

70% от материалите, използвани за него, са рециклирани

 

А общо 95% са рециклируеми, което включва и батерията. Подът на Renault Scenic Vision например е от 100% рециклирана пластмаса от хранителни и промишлени отпадъци (45% бутилки за мляко, 55% пластмасови тръби). Моделът съдържа 30% биопластмаса от нехранителни устойчиви източници. Частите на каросерията и праговете на вратите са от 100% рециклирани въглеродни влакна от скрап от авиационната индустрия.

В компанията са помислили и за здравето на возещите се в автомобила, като са се погрижили за отличното качество на въздуха. В шофьорската врата например е поставен въздушен филтър, който филтрира външния въздух. В същото време черните пигменти в боята по каросерията са получени от обработката на частици, уловени от атмосферата. За целта е използвана боя без синтетичен пигмент.

Задвижването е поверено на eкспериментална хибридна система от нов вид, която комбинира водородно и електрическо задвижане, т.е.

 

няма стандартен двигател с вътрешно горене

 

Scenic Vision е оборудван с електромотор, развиващ мощност от 217 к.с. (160 кВт), батерия с капацитет 40 кВт/ч и водородни горивни клетки. Отделен цилиндър съхранява 2,5 кг сгъстен водород, който се превръща в електричество чрез електрохимична реакция, а тя от своя страна презарежда батерията.

Казано по друг начин - 16-киловатовият агрегат служи като генератор на допълнителна електроенергия, т.е. изпълнява същата функция като двигателя с вътрешно горене в хибридните модели. С напълно заредени батерия и резервоар Scenic Vision изминава до 800 км. Това помага на модела да постигне

 

въглероден отпечатък, който е 75% по-малък

 

от този на електрически автомобил, като например Megane E-Tech electric. Неговата батерия е с до 60% по-малко въглеродна интензивност от еквивалентна батерия благодарение на използването на затворени кръгове, нисковъглеродни източници на суровини и нисковъглеродна енергия за сглобяване и производство.

Специално внимание се обръща и на безопасността. За подобряването ѝ помага система от камери, интегрирана в предната част на автомобила, която разширява зрителното поле на водача с 24% - чрез визуализация на средата около автомобила върху екран, разположен на таблото. По този начин предното стъкло е увеличено до 180 градуса за пълна видимост и на практика невидим преден капак.

Концепцията предлага и ново поколение системи за безопасност и свързаност. Интерфейсът за оценка на риска помага да се предвидят стресови ситуации в последния момент. Той компенсира евентуалната липса на внимание от страна на водача и предоставя персонализирани съвети за непрекъснато подобряване на навиците за шофиране. Интерфейсът дава и

 

персонализирани здравни съвети на водача

 

чрез анализ на данни, събрани от камери и свързани сензори, поставени в купето (пулс, умора и др.).

В същото време системата за лицево разпознаване позволява отварянето на вратата и регулирането на настройките на автомобила според профила на водача. Тази система също така предлага възможност за адаптиране на условията на шофиране към евентуален недъг.

Всяка седалка е оборудвана с микрофони и високоговорители, за да осигури самостоятелна аудиоатмосфера (радио, hi-fi, гласови команди), като същевременно поддържа оптимална комуникация на борда. Препредаването на гласа на пътниците и водача и при необходимост усилването на техния глас улеснява комуникацията между пътниците в автомобила, особено ако на борда има потребител с увреден слух.


Технически спецификации

Дължина: 4490 мм

Широчина: 1900 мм

Височина: 1590 мм

Междуосие: 2835 мм

Джанти: 21 инча

Гуми: 235/45 R21

Тегло: 1700 кг

Задвижване: електрически-водороден хибрид

Мощност на двигателя: 160 кВт (217 к.с.)

Батерия: 40 кВт/ч

Ключови думи:

Renault, автомобили

Още

Кражбите на катализатори в Европа се увеличават

27.01.2023

3338
Кратките пътувания в студа носят риск за колата

23.01.2023

2244
Нелепи грешки може да съсипят ремонта на автомобила

13.01.2023

1956