facebook
twitter

Автомобили

Renault пуска електромобил само за $8000

Френската компания разработва технология, правеща колите на ток достъпни за масовия потребител
12040
Renault
Кросоувърът City K-ZE.

Настъпващите все по-здраво на водещите автомобилни пазари електрически модели имат няколко основни проблема - малък пробег, недоразвита все още инфраструктура и висока цена. Френският производител Renault обаче е на път да разреши последния от тях.

Компанията представи на автосалона в Шанхай кросоувъра си City K-ZE, чиито продажби в Китай ще започнат по-късно тази година. И ако се вярва на изявленията от Renault, той ще струва едва $8000, което практически ще преобърне представата за електрически модели. Френският кросоувър на ток ще предлага пробег 250 км по цикъла NEDC, като шефовете на Renault разчитат много на него за увеличаване на продажбите на марката на пазар №1 в света - китайския.

Това всъщност е най-малкият електромобил на марката, тъй като City K-ZE е позициониран под Zoe и на практика е много близо по размери до Twingo. Разстоянието между двете оси  е малко над 2,4 метра, а обемът на багажника - 300 литра. Електромобилът е изграден върху платформата CMF-A на Nissan, която се използва при моделите Renault Kwid и Datsun Redi-Go, предлагани в Индия. От компанията на няколко пъти обясниха, че за City K-ZE платформата ще бъде сериозно модифицирана, първо заради електрическото задвижване и второ, защото моделът ще се предлага на пазари, различни от индийския.

Renault ще предлага City K-ZE с функция за бързо зареждане, което в случая означава заряд на 80% от батерията за 50 минути. Важна част от оборудването на електромобила е информационно-развлекателната система с 8-инчов тъчскрийн и свързаност със смартфони.

Производството на кросоувъра започва в китайския завод e-GT New Energy Automotive, който има капацитет от 120 000 коли годишно. Като цяло обаче амбициите на Renault за местния пазар са доста по-високи, а целта е през 2022 г. фирмата да продава около 550 000 коли в Китай. От Renault обещават производство и изпълнение, отговарящи на „европейските стандарти”, така че, ако моделът се окаже успешен в Китай, ще се предлага и на други пазари, включително и в Европа.

Едновременно с това френският производител работи и върху нов електромобил от сегмент С, който ще бъде насочен основно към Стария континент. Според директора на глобалната програма на Renault за електромобили - Ерик  Фонтюн, за бъдещия електромобил трябва да се избере най-подходящото време за излизане на пазара, за да бъде конкурентоспособен. Идеята е моделът да получи мощен акумулатор, който да осигурява голям пробег на колата, но в същото време да бъде и достатъчно евтин.

"Философията на Renault е създаване на достъпна технология, така че целта ни не е да се конкурираме с Tesla или Jaguar", обясни Фонтюн.

Очаква се новият електромобил за Европа да се появи на пазара до 2022 г., като ще бъде изграден на напълно нова платформа, която ще бъде използвана и от други бъдещи модели на ток на алианса Renault-Nissan. Тя ще трябва да помогне на колите на ток да изминават около 400 км с едно зареждане.

Визуално новият електромобил на Renault ще използва някои елементи от дизайна на футуристични концепт Symbioz, който компанията показа на автосалона във Франкфурт през есента на 2017 г. Едновременно с това компанията няма намерение да се откаже и от Zoe, който е позициониран в B-сегмента и ще го обнови сериозно до края на годината.

Ключови думи:

Renault, автомобили
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Автомобилен салон 2019" показва и как работят пътните камери

14.10.2019

68
Пет "зелени" модела се открояват на автосалона в София

14.10.2019

84
Кои са новите производители на Автомобилен салон "София 2019"?

13.10.2019

418

Коментари

dobadoba

За градска кола изглежда супер.

Също така и за такси.

⚓️

onzitam

Супер. Разход по-малък от три лева за 250 км. пробег и цена от 8000 долара....това ще перфекната градска кола

Влез или се регистрирай за да коментираш

×