facebook
twitter

Автомобили

Renault назначи нов генерален директор

Същевременно френската фирма пуска хибридни версии на Clio и Captur
928
 Renault

Съветът на директорите на Renault назначи Лука де Мео за генерален директор на компанията. 52-годишният италианец обаче ще заеме поста от 1 юли. Отсрочката се налага от факта, че до началото на януари той беше начело на SEAT и в договора му с VW Group има клауза, която му забранява да разкрива информация на конкурентите.

Докато Де Мео не встъпи в длъжност, компанията ще продължи да се управлява от временния генерален директор Клотилд Делбос, която след това ще стане заместник на новия шеф. Председателят на Съвета на директорите Жан-Доминик Сенар не скри задоволството си от назначението на Де Мео и го определи като "велик стратег, който се справя блестящо с непрекъснатите промени в автомобилната индустрия".

Новият генерален директор на Renault обаче ще има трудната задача да запази съюза с Nissan, който е под голямо напрежение след ареста на бившия шеф на алианса Карлос Гон и последвалото негово бягство от Япония.

Ди Мео вече е работил за френската марка, защото именно там започва кариерата си в автоиндустрията през 1992 г., когато е назначен в отдела по маркетинг. По-късно италианецът стана продуктов мениджър в Toyota, а през 2002 г. премина на работа във Fiat Chrysler. През 2009 г. той се озова във VW Group, където 6 години по-късно оглави SEAT и успя да върне испанската марка на печалба, като увеличи значително нейните продажби.

Междувременно Renault готви нови премиери. Миналата година двата най-успешни модела - хечбекът Clio и кросоувърът Captur, смениха поколенията си и това в един момент се отрази негативно на продажбите им, но след това те се върнаха на старите си нива и дори ги задминаха. Сега френският производител подготвя пускането на пазара на техни хибридни версии, които освен за увеличаване на продажбите трябва да помогнат на марката да покрие новите екологични стандарти на Стария континент.

При двата автомобила дебютира нов силов агрегат - E-Tech, който се състои от атмосферен 1.6-литров бензинов двигател, два електромотора и трансмисия с три вала, но без съединител и синхронизатори. Единият от двата електромотора е поставен зад скоростната кутия, а другият изпълнява функциите на стартер-генератор. 

Двигателят с вътрешно горене се включва само по време на движение и не работи на празни обороти, така че потеглянето става само на електричество. Нестандартната концепция позволява да се мине без съединител, като за превключването на предавките отговаря именно електромоторът, а системата E-Tech последователно и паралелно разпределя мощността между бензиновия и електрическите двигатели, като може да работи в 15 различни комбинации.

При разработката на самата трансмисия инженерите на Renault са се ориентирали по концептуалния модел Eolab, който се отличаваше с нисък разход на гориво. Задвижващият агрегат обаче има различни батерии за двата модела. При хечбека Clio 230-волтовият акумулатор с капацитет 1.2 кВт/ч не се нуждае от зареждане и съответно пробегът само на ток е минимален.

При кросоувъра Captur 400-волтовата батерия с капацитет 9.8 кВт/ч се зарежда, като на електричество хибридът изминава до 50 км по цикъла WLTP. Мощността на агрегата е 160 к.с. (при Clio е 140 к.с.), като от Renault посочват смесен разход от 1.5 л/100 км при Cаptur. За Clio данни не се съобщават, но се твърди, че в градски условия хибридната версия харчи с 40% по-малко гориво от бензиновия си аналог.

Renault Clio E-Tech и Captur E-Tech ще излязат на пазара през лятото, като са част от стратегията на компанията за покриване на новите екологични стандарти в Европа. Планът предвижда пускането на 12 хибрида и 8 електромобила до 2022 г., като следващата премиера ще е бензиново-електрическата версия Megane E-Tech.

Ключови думи:

Renault, автомобили
Все още няма коментари

Още

Land Rover сложи хибридно задвижване в два свои модела

18.09.2020

152
Продажбите на коли в България намаляха с над 1/3 заради вируса

17.09.2020

862 3
Volkswagen ударно разшири гамата на бестселъра си

11.09.2020

2522 1

Влез или се регистрирай за да коментираш