Медия без
политическа реклама

Renault Austral - да започнеш от началото (ГАЛЕРИЯ)

Френският производител прави нов опит в един от най-оспорваните сегменти на пазара

30 Окт. 2023
Renault Austral
Renault
Renault Austral

Френският производител Renault постепено променя моделната си гама, като от нея отпаднаха както някои добре познати от по-далечно минало, така и някои нови разочарования. Сред тях беше и Kadjar - SUV от сегмент C, който не успя да се пребори с конкуренцията, въпреки че технически повтаряшe един от най-добрите модели в този клас в цялата му история - Nissan Qashqai.

Французите обаче не се отказаха и са готови да променят нещата. На пазара вече е Austral - автомобил, който определено има далеч повече шансове от своя предшественик.

 

На външен вид той прилича доста на Megane E-Tech,

 

тъй като следва неговия дизайнерски стил. И това не се отнася само за външния вид, но и за интериора, който съчетава голямо вътрешно пространство и нови технологии.

Приликите с Megane E-Tech се дължат и на факта, че Austral получава новата информационно-развлекателна система, базирана на Android Automotive (това е вторият модел на французите с нея). В случая има 12-инчов екран в портретен формат, монтиран в центъра на кокпита, и дигитално арматурно табло за показанията на навигацията.

Като цяло салонът на Austral е добре подреден и ергономичен. В центъра му са разположени физически превключватели за управление на климатика, а на волана - редица контролери. Там е и скоростният лост - нещо, което Mercedes използва през последните години.

В същото време вътрешното пространство е впечатляващо, като на втория ред седалки 

 

могат да се поберат дори пасажери с по-висок ръст.

 

В зависимост от позицията на задната седалки, Austral предлага от 430 до 500 литра пространство за багаж, като този обем достига 1455 при прибрани към пода задни седалки.

На пътя SUV-моделът на Renault се усеща малко твърдо, като това се дължи и на 20-цоловите джанти. В същото време обаче управлението е директно и предлага отлична връзка с волана, което определено ще бъде по вкуса на голяма част от шофорите. Като опция френският производител предлага и завиваща задна ос. При нея задните колела се отклоняват до 5 градуса за подобряване на стабилността и маневренността на автомобила.

Експерти отдават осезаемо по-високата устойчивост на усукването на каросерията на новата платформа CMF-CD, която използва и Nissan Qashqai. Хибридното задвижване обаче е собствена разработка на Renault, а не се разчита на системата e-power, използвана от моделите на Nissan.

При Qashqai за задвижването се грижи само електрически мотор с мощност 190 к.с. (двигателят с вътрешно горене генерира единствено електричество), но

 

при хибридния Austral нещата са различни.

 

Той е пълен хибрид с 3-цилиндров бензинов турбодвигател (мощност 131 к.с.) и допълнителен електромотор с 68 к.с. Скоростната кутия е Multimode, а съвкупната мощност от 200 к.с. позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.8 секунди.

Има и версия "мек" хиблид, под чийто капак е поставен 1,3-литров турбомотор, развиващ 160 к.с. Той е съчетан със CVT скоростна кутия, като от тази комбинация не бива да се очакват чудеса. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема цели 9.7 секунди.

Двигателят е оборудван с мека хибридна технология със стартер-генератор, чието основно предназначение е да пести гориво. И той го прави - тази версия на Austral постига разход от 6,5 л/100 км при движение в града или по селски пътища. На магистрала обаче хибридният ефект остава до голяма степен неизползван, като разходът вече скача до 8 л/100 км.

Асистиращите системи на Austral също са впечатляващи, като сред тях е круз-контрол със система за разпознаване на пътни знаци. Функцията за предупреждение при напускане на лентата, която активно задържа Austral в центъра на пътя, също е много полезна, особено при движение по магистрала.

Цените на Austral стартират 53 990 лв, но вариантът с мек хибрид струва минимум 63 990 лв. При топ версиите на модела сумата скача до 70 000. Може да звучи прекалено, но цените на новите автомобили вече са такива. А Asutral определено изглежда и се усеща различен и има шансове да успее в един от най-оспорваните сегменти на пазар.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, Renault

Още по темата