Медия без
политическа реклама

Основни признаци, че двигателят е прегрял

Превишаването на работната температура може да се избегне, а ако се получи, ситуацията може да бъде овладяна

18 Авг. 2023
Прегряването на двигател е неприятност, която може да бъде избегната с превантивни действия или да бъде неутрализирана с навременни действия.
Прегряването на двигател е неприятност, която може да бъде избегната с превантивни действия или да бъде неутрализирана с навременни действия.

Двигателите с вътрешно горене генерират много топлина по време на работа. За да не се надвишава критичните стойности функционира система за охлаждане. Нейното излизане от строя води до сериозни последствия и скъпи ремонти. И колкото по-мощен, по-сложен и модерен е моторът, толкова по-бързо и по-неусетно за водача може да прегрее.

 

Каква е опасността от прегряване на двигателя

Критичното повишаване на температурата, при което свойствата на смазочните материали и работните течности може да се променят, често води до дълъг, сложен и скъп ремонт с разглобяване на агрегата, подмяна на списъка с части и компоненти. Най-големите щети обикновено се откриват в групата цилиндър-бутало, както и в изпускателната система.

Степента на увреждане на двигателя също така зависи от тежестта и продължителността на прегряването. При малки превишения на температурните условия можете да се получи надраскване в цилиндрите и намаляване на еластичността на буталните пръстени. Но, ако двигателят е "добре сварен", може да се очаква всичко - от разтопени бутала, обърнати втулки и счупен колянов вал до пукнатини и деформации на главата на цилиндъра.

При дългите редови двигатели с голям брой цилиндри главата на блока страда от прегряване повече, отколкото при късите и компактни мотори. Съвременните двигатели развиват по-високи температури заради по-големия откат. Работната им температура стига до 105 градуса срещу 80 при по-старите двигатели

 

Най-честите причини за прегряване

Един от виновниците за прегряване често е антифризът (оглаждащата течност), ако нивото му е недостатъчно. В този случай в системата се появяват въздушни тапи, които възпрепятстват циркулацията на течността и по този начин влошават охлаждането на двигателя. Антифризът може да напусне системата през спукани тръби, радиатор, който е загубил херметичността си или спукан разширителен съд.

Прегряването може да бъде причинено и от блокирал термостат, когато охлаждащата течност не циркулира през радиатора. И причината понякога е повреда на помпата на охладителната система. Това се случва поради скъсан задвижващ ремък или съединител, през който се задвижва. Или когато електрическият вентилатор на охладителния радиатор не се включва поради изгнило окабеляване, повреда на сензора или превключващото реле.

Замърсените радиатори са също толкова популярна причина за прегряване. В задръстеното двигателно отделение на съвременните автомобили, като правило, има няколко от тях. И когато се задръстят, става страшно. Трудният достъп и невъзможността за нормално почистване без отстраняване и промиване нарушават топлообменните процеси в системата, увеличавайки риска от прегряване. А турбината, междинният охладител и катализаторът, разположени близо до двигателя, само изострят ситуацията.

И накрая, режимите на работа също понякога водят до прегряване. Причина може да бъде не само агресивно шофиране с педал "до пода" или чести резки ускорения, но и банално претоварване на автомобила - препълнен с салон с пътници, претоварен багажник, мебели на покрива и ремарке.

Всичко, което може да накара една кола да работи на границата на възможностите ѝ, ще попадне в този списък - от влошаване на аеродинамиката, пясък или киша под колелата, до чести изкачвания. А също и всякакви повреди и неизправности - от спукана гума до блокиращи спирачки и износен съединител.

 

Как да разберем, че двигателят е прегрял

Основният признак е превишаването на работната температура на охлаждащата течност. За нормални се считат стойностите му в диапазона 80−105°С. Всичко по-нагоре е знак, че двигателят прегрява. За превозни средства без температурен датчик проблемът трябва да бъде "докладван" на водача чрез индикатор на таблото. Светва при превишаване на критичните стойности.

Ако аварийният индикатор или температурният манометър не работят или водачът не им обръща внимание, тогава той ще знае за наближаващото "кипене": покрай парата, излизаща изпод капака; от вибрации, дължащи се на кипене на антифриза; при намаляване на сцеплението и спада на мощността.

 

Какво да се прави

При забелязване на един или повече признаци на "кипване" на двигателя, не трябва да да се бърза и колата да се спре по средата на пътя. Определени действия ще сведат до минимум негативните ефекти от прегряването и вероятно ще спестят нерви и пари.

- Най-напред - отбийте отстрани на пътя и спрете.

- Не изключвайте двигателя - заедно с него ще спре и помпата, която циркулира антифриз в системата.

- Включете парното в кабината на максимален въздушен поток с най-висока температура. Това е един от най-безопасните начини за отстраняване на излишната топлина от охладителната система.

- След това отворете капака, за да подобрите притока на хладен външен въздух към двигателя и радиаторите. Важно: за да не се опарите, не отваряйте капачката на разширителния съд (за да добавите антифриз), докато двигателят не е напълно охладен.

- Когато температурата на антифриза се върне към нормалните стойности, може да изключите двигателя. Но, ако от парното в купето не духа горещ въздух и индикаторът на таблото показва, че температурата не пада, тогава е по-добре незабавно да изключите двигателя. Задвижващият ремък на помпата може да се е скъсал или работното му колело не се върти.

- Добре е да изключите двигателя, ако горещ антифриз се тече по пътя - значи вече не е в разширителния резервоар и не е известно колко е останало в системата. След като колата се охлади, можете да добавите антифриз или дестилирана вода в разширителния съд. Във втория случай помнете колко е необходимо, за да добавите концентрат на охлаждащата течност в съответната пропорция.

- Ако е възможно, намерете и отстранете неизправностите, които са причинили прегряването. Или се обадете на влекач, за да закара колата до автосервиз.

 

Как да се избегне прегряване

По-добре е да не се докарва двигателя до това състояние, отколкото да се отстраняват последствията от него някъде по пътя. Не забравяйте, че в жегата двигателят по-лесно прегрява. Затова през лятото се старайте да се движите без резки и чести ускорения. Особено в задръствания и на магистралата.

Също така давайте редовно "почивка" на двигателя, като сменяте предавките надолу. Тогава няма опасност от запалване на сместа въздух-гориво в цилиндрите, а буталата охлаждат горивната камера, като активно изпомпват въздух през цилиндрите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата