Медия без
политическа реклама

Най-добрият инженер на Tesla напусна

След като компанията обяви съкращение на 10% от персонала си тръгна и още един от вицепрезидентите

01 Май 2024
Tesla съкращава около 14 000 служители
Tesla
Tesla съкращава около 14 000 служители

Проблемите, с които Tesla се сблъсква през последните месеци, продължават да се увеличават. Най-известният в световен мащаб производител на електромобили се бори с намаляващите продажби и падащата цена на акциите си, което принуди в началото на седмицата главния изпълнителен директор Илон Мъск да обяви съкращения на 10% от общия персонал - около 14 000 души.

А това не се хареса на някои от топ мениджърите в компанията. Нейният най-добър инженер - Дрю Балино, който работи в Tesla от 2006 г. и наскоро беше назначен за вицепрезидент, отговарящ за задвижващите системи и батериите, обяви, че напуска. Именно Балино ръководи разработването на двигатели, батерии и стационарни продукти за съхранение на енергия на Tesla.

„Взех трудното решение да напусна Tesla след 18 години. Толкова съм благодарен, че работих и се учех от безбройните невероятно талантливи хора в Tesla през годините“, написа инженерът в "Туитър", която е собственост на Мъск.

Още един ръководител - Рохан Пател, вицепрезидент на Tesla, отговарящ за бизнес развитието и публичната политика, също обяви, че напуска, като и той го направи със съобщение в "Туитър". По-рано Tesla загуби и финансовия директор Закари Къркхорн, който изостави компанията след 13 години.

Мъск не коментира напускането на някои от най-важните хора в Tesla, като каза единствено, че фирмата ще намали работната си сила, за да избегне допълнителни съкращения.

"Докато подготвяме бизнеса за следващата му фаза на растеж, изключително важно е да разгледаме всички аспекти, за да намалим разходите и да увеличим производителността. Като част от това усилие проведохме задълбочен преглед на организацията и взехме решение да намалим нашата работна сила с повече от 10% в световен мащаб", обяви милиардерът.

След години на бурен растеж Tesla преминава през труден период. Нарастващата конкуренция и застаряващата гама модели вреди на печалбата. През първото тримесечие на 2024 г. фирмата регистрира най-слабите си продажби на автомобили от години, като това се отрази и на акциите на компанията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата