Quantcast
Mitsubishi Outlander PHEV съчетава два свята | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Mitsubishi Outlander PHEV съчетава два свята

Хибридният всъдеход е сред хитовете на пазара в Европа, в България струва близо 100 000 лв.
1 101
 Mitsubishi

Кросоувърите набират скорост, но и те имат един сериозен проблем - покриване на екологичните стандарти, които стават все по-строги, особено в Европа. Затова производителите още по-активно разработват електрически модели, но пък тяхното бъдеще продължава да е неясно. Ето защо засега единственият начин за справяне с вредните емисии е хибридното задвижване.

На свой ред автомобилите със смесени силови агрегати - двигател с вътрешно горене и електромотор, вече се настаниха стабилно във всички класове. Съответно това важи и за кросоувърите, а един от първите модели с такава версия, е Mitsubishi Outlander PHEV. Той е със зареждане от електропреносната мрежа (plug-in), което прави модела още по-успешен и го поставя на първо място в Европа при този тип модели.

Една от причините за голямата му популярност се дължи на факта, че в повечето европейски държави електрифицираните модели са субсидирани от властите и цената им пада до по-приемливи нива. И подобренията по модела имат положителна роля в тази насока, което също играе съществена роля за увеличаването на продажбите.

Основната промяна спрямо предишния хибриден Outlander e в задвижването. Досега хибридната система се състоеше от 2.0-литров бензинов двигател и допълнителен електромотор. Японците обаче са увеличили работния обем на двигателя с вътрешно горене до 2.4 литра и мощността му също е нараснала - от 121 на 135 к.с. Същевременно тази на единия електромотор (този на предната ос) си остава същата - 82 к.с. Промяна има при втория, който се монтира на задната ос. Досега той предлагаше също 82 к.с., но след обновяването вече развива 95.

Това означава, че шофьорът има на разположение задвижваща система с обща мощност 230 к.с. (при предишната версия те бяха 203), които са напълно достатъчни. Пробегът само на електричество си остава същият - 50 км, но вече се изчислява по новия цикъл на измерване WLTP, което означава, че тези данни са много по-близко до реалните. За това помага и по-голямата батерия, чийто капацитет е увеличен на 13.8 кВт/ч.

Самата идея на хибридите (plug-in) е при ниски обороти да работят единствено електромоторите и това прави модела много ефективен в градски условия. В голям трафик Mitsubishi Outlander PHEV се движи само на ток, което съответно икономисва гориво. Максималната скорост на електричество може да бъде 135 км/ч, но при нея батерията се изхабява много бързо. Изборът на хибриден режим прави точно обратното - системата сама решава кой от моторите да използва и така акумулаторът се съхранява максимално.

Новост за хибридния Outlander е режим Sport, предлагащ малко по-добра динамика - ускорение от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди. Има и режим Eco, при който системата пести от всички агрегати, а освен това водачът може да избира между няколко варианта за настройки на задвижването на четирите колела - нормален, за сняг или за тежък терен. При последния е налице имитация на заключване на задния диференциал, която помага на хибридния Outlander при движение по черен път, например.

При пътуване извън града хибридната система е полезна при движение с по-ниска скорост. Тогава работят двата електромотора, докато бензиновият двигател се превръща в генератор, който захранва батерията. Като се подаде повече газ обаче и това удобство изчезва. Съответно разходът на гориво се покачва значително, като за това помага и допълнителното тегло на кросоувъра, включващо електромоторите и батерията.

При използването на станция за бързо зареждане акумулаторът се пълни за около 30 минути на 80%. От стандартната мрежа батерията се зарежда напълно за 7 часа. При Outlander PHEV има специална система за управление на зареждане, при която собственикът може да програмира цялата операция и по този начин да използва по-евтина електроенергия. Съответно може да се управлява и температурата в салона, тоест тя да бъде зададена така, че да се достига, когато автомобилът се зарежда от мрежата.

Трябва да се отбележи и използването на по-качествени материали в салона, както и добавянето на изход с напрежение 220 волта в багажника на модела, което позволява свързването с допълнителни уреди (при пътешествие сред природата тази функция е доста полезна). Това обаче се отразява и на цената на кросоувъра, която е доста висока - 92 900 лв. (за варианта Intense+) и 98 900 лв. (за Instyle+).

Ключови думи:

автомобили, Mitsubishi
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новият хибрид на Ford изминава 1000 км с едно зареждане

20.11.2020

1376 1
Toyota C-HR вече и със спортна версия

16.11.2020

485
Subaru разширява още гамата на Forester

13.11.2020

1393

Коментари

Самуил Петков

100 000 за кола е безумие.

 

Ами ще си ползваш таксита!

bay Dragan

Пожизнено няма да те имам.

Ще си карам 13 годишното дизелово равче.

Лoвkия

 Японците обаче са увеличили работния обем на двигателя с вътрешно горене до 2.4 литра и мощността му също е нараснала - от 121 на 135 к.с.

От 2.4 литра вадят само 135 коня?!?

Че в много коли толкова се вадят от 1200 кубика.

Влез или се регистрирай за да коментираш