Медия без
политическа реклама

Димът от ауспуха подсказва за повреди на колата

Различните цветове се дължат на различни проблеми в автомобила

06 Ноем. 2023

Светлините индикатори на автомобилните уреди са много по-важни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Но има и други неща, които могат да подскажат, че нещо не работи както трябва. Например - цветът на дима, излизащ от изпускателната система. 

Ако от ауспуха се изстрелва някой от пушек с изредените по-долу цветове, най-добре е да се посети сервиз. Това ще спасти пари, тъй като дори малките проблеми (ако бъдат открити такива, разбира се) с времето нарастват и се налагат сериозни разходи за ремонт.

 

Син дим

Ако ауспухът изпуска син пушек, най-вероятно маслото навлиза в горивната камера на двигателя, т.е. гори се прекомерно. Затова и тази повреда обикновено е придружена от миризма на изгоряло. Това се случва поради проблем с уплътнението на главата на цилиндъра, заради дефектни буталните пръстени, увредено уплътнение на стеблото на клапана или проблем с водачите на всмукателния клапан.

Разбира се, трябва да се има предвид, че син дим може да се види при возила със средна възраст над две десетилетия. При колите, произведени по-късно, катализаторът е отговорен за абсорбирането на голяма част от газовете, така че синкав оттенък не би трябвало да се появи.

 

Сив дим

Ако изпускателната система бълва в сиво, диагнозата е малко по-сложна. Може да има връзка с дефект в турбокомпресора - конкретно в обдухването - причинен от лошо горене. При бензиновите двигатели, когато сивият дим е по-тъмен, обикновено става въпрос за излишно гориво в сместа. Ако пък е по-светъл, говорим за недостиг на гориво в сместа или за проблем със свещите.

Друга възможна повреда е, че положителната вентилация на картера (PCV системата) е запушена или не работи правилно. Това може да доведе и до течове на масло.

 

Бял дим

Този цвят е често срещан при стартиране и шофиране, но само през първите минути и поради натрупването на вода, която кондензира в ауспуха. Може да се забележи преди всичко в студено време, когато този дим трябва да излиза с малка плътност и количество и кратко след това изчезва.

Ако не изчезне обаче, може да става въпрос за повреда на охладителната система - антифризът може би се смесва с горивото, докато влиза в цилиндъра. Последното се случва и ако наборът от газове се появи в по-голямо количество и с висока плътност от самото начало. Този теч на антифриз може да се дължи на проблеми с уплътнението на главата или появата на пукнатини в самата глава на цилиндъра или в блока на двигателя. Ако пукнатината е голяма, ще се усетят и очевидни тласъци и придърпвания по време на шофиране.

Поправянето на подобниповреди обикновено е по-скъпо, но ако пък не бъдат отстранени навреме, може да доведат до проблеми с прегряване, които да засегнат други жизненоважни механични части.

Ако димът е и бял, и гъст при стартиране на двигателя и след това спре да излиза, може става въпрос за повреда в системата за впръскване на дизелов двигател. Ако колата няма тази технология, а по-скоро common rail устройство, проблемът може да е свързан с подгревателя.

 

Черен дим

Прекомерното изгаряне на бензин или дизел обикновено води до черен дим от ауспуха. Тази ситуация ще възникне, когато има неизправности във въздушния филтър, в клапана за рециркулация на EGR газове, в сензорите за впръскване или в инжекторите, в маркуча за дишане на картера, в сензора на разходомера или в регулатора на налягането на горивото. Лоша настройка на празен ход също може да бъде причина за този цвят на дима.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата