Медия без
политическа реклама

Автомобилната индустрия се цепи заради електромобилите

Mercedes-Benz и Audi са готови за промяната, BMW и Toyota я считат за прибързана, а ЕС готви забрана на ДВГ

25 Юни 2021
Toyota
Toyota ще продължи да разработва автомобили с всички познати към момента задвижващи системи.

Автомобилната индустрия е на път да се разцепи на две заради електрическите возила. Водещите компании са принудени да инвестират в коли на ток, след като на повечето големи пазари по света се предвижда забрана за използване на двигатели с вътрешно горене (ДВГ). На различните места тя ще стане факт по различно време, но производителите вече се подготвят за нея.

Само че някои не са съгласни със случващото се и настояват, че отказът от ДВГ е прибързан. На това мнение са, например, BMW и Toyota, докато на обратния полюс застават Mercedes-Benz и Audi, които считат, че

 

преходът към електрическото бъдеще

 

трябва да бъде осъществен дори по-скоро от предвиденото.

От BMW вече обявиха, че подобен подход може да има сериозни последици за производителите, тъй като ще намали продажбите им наполовина. Баварците също работят върху модели на ток, като вече предлагат някои от тях на пазара. Същевременно ръководството на концерна е убедено, че бензиновите и дизеловите двигатели все още са важна част от научноизследователската и развойната дейност и се очаква така да бъде за дълго време напред.

„Тези, които наистина решават какво ще се случи в нашия сектор, са клиентите. И никога не трябва да ги изпускате от поглед. Ако производителят вече не предлага двигатели с вътрешно горене, той губи половината от обема на пазара и трябва да се свие сериозно“, предупреди главният изп.-директор на BMW Оливер Ципсе.

Toyota пък е от малкото автомобилни производители, които не бързат да влизат в надпреварата за електрификация. Японците не отчитат тази своя стратегия за грешка, а напротив – смятат я за отлично решение и ще продължат да разработват автомобили с всички познати към момента задвижващи системи.

В Toyota са категорични, че не бива в никакъв случай да се съсредоточават изцяло върху електрическия транспорт, защото пазарът на тези превозни средства продължава да е съвсем малък. Японците не изключват възможността потребителите съвсем скоро

 

да загубят интерес към колите на ток

 

и да се насочат в различна посока.

Най-важно за нас си остават предпочитанията на клиентите. В САЩ, например, по-малко от 2% от продадените нови автомобили са електрически. Затова и не бързаме да залагаме всичко на тях. Промените се диктуват от пазара и ние ще се съобразим с него“, коментира Масахо Маеда, технически директор на Toyota.

Затова пък Audi вече обяви, че след 2026 г. спира разработката на ДВГ. А от 2033-та компанията ще произвежда единствено електромобили. Решението вече е взето и главният изп.-директор на Audi – Маркус Дюйсман, вече е уведомил топ мениджърите в компанията за него.

Любопитното е, че след 2026 г. Audi ще прекрати и разработката на хибридни задвижващи системи, за да се насочи изцяло към електрически агрегати. На подобна стратегия вече залагат и още производители, докато други считат, че именно зареждащите се хибриди (plug-in) са „мост към бъдещето“, тъй като потребителите все още не са готови да преминат на изцяло електрически возила.

Последният модел на Audi, който ще получи ДВГ, е следващото поколение на Q8. Най-големият SUV на компанията ще смени генерациите през 2026-а и ще се произвежда до 2032-ра.

 

Тогава ще се осъществи и пълният преход

 

към превозни средства на ток, като стандартното Q8 ще заменено от електрическо Q8 E-Tron.

Плановете на производителя от Инголщад предвиждат наличие на 20 електромобила в гамата през 2026 г., част от които ще бъдат конструирани върху архитектурата Premium Platform Electric (PPE), разработена съвместно с Porsche.

Конкурентът Mercedes-Benz, който е част от концерна Daimler, също се готви за промяната. От компанията вече официално обявиха, че „преминаването от производството на автомобили с ДВГ към електромобили ще стане по-бързо от първоначално планираното“.

Германският автомобилен гигант не посочи конкретен срок, но според специализираните медии в страната, това ще стане в средата на това десетилетие. Което означава, че в Mercedes ще се ориентират и по сроковете, обявени вече от Audi.

 

ЕС готви обща забрана на ДВГ

На фона на всичко това стана ясно, че Европейският съюз обмисля въвеждането на обща забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили на територията на държавите членки от 2035 г. Тя ще засегне и хибридните возила, които също ще бъдат пенсионирани преждевременно, съобщава Automedia.bg.

Очаква се на 14 юли Комисията да предложи ново намаляване на вредните емисии (СО2) с 55%, което трябва да стане факт до 2030 г. Тогава ще започне и дебатът за пълна забрана на превозни средства с ДВГ, в това число и хибриди. Сега всяка държава сама определя срока за отказа от тези автомобили, но идеята е Еврокомисията да излезе с общо решение по въпроса.

Най-тежкият сценарий предвижда настоящото намаление на вредните емисии с 37.5% до 2030 г. да бъде увеличено до 60%. Следващата крачка е 100% през 2035 г., което означава, че след тази дата в ЕС ще могат да се продават само изцяло електрически превозни средства.

Ключови думи:

автомобили, Audi, Mercedes-Benz, Toyota, BMW