facebook
twitter

Автомобили

Аквапланингът е най-голямата есенна опасност за шофьора

Липсата на сцепление върху вода е сред тежките предизвикателства дори за опитните зад волана
869
 Nokian Tyres

С настъпването на есента опасностите за шофьорите на пътя се увеличават. Вече се стъмва по-рано, а валежите зачестяват. Съответно дупките по пътищата се виждат по-трудно, а освен това те задържат водата, тъй като тя не може да изсъхне толкова бързо. Така се появява огромен риск за една от най-опасните ситуации на пътя - аквапланингът, който може да предизвика тежки инциденти.

До аквапланинг се стига, когато под гумата се образува водна възглавница. В такива случаи шарката на протектора не може да премахне водата между гумата и пътя. Следва загуба на сцепление и шофьорът няма как да контролира автомобила. Аквапланингът може да изненада дори и най-опитните водачи, тъй като е невъзможно да се предвиди неговата поява.

За да се намали опасността, експертите препоръчват няколко основни неща. Първото е проверка на състоянието на гумите и на тяхното налягане. В сравнителен тест, публикуван във финландското издание Tekniikan Maailma през май, износена лятна гума с дълбочина на протектора 3-4 мм показва осезаемо по-лошо управление, отколкото нова лятна гума с дълбочина на протектора 7 мм. В случая новата гума е влязла в аквапланинг при скорост от 83.1 км/ч, когато водната възглавница на пътя е била с дебелина 10 см, докато износената гума е влязла в аквапланинг при скорост от 61.2 км/ч.

За да се намали рискът от аквапланинг, е нужно на първо време да смените гумите си, когато дълбочината на протектора падне под 4 мм. Индикаторът за безопасно шофиране DSI (Driving Safety Indicator), използван от компании като Nokian Tyres (един от най-големите производители в света), позволява по-лесно да следите дълбочината на протектора на гумите си, тъй като ясно показва оставащото ниво на протектора.

Новата лятна гума също така ще намали спирачния път на мокра настилка, но въпреки това специалистите във финландския производител уточняват, че характеристики като сцепление на мокро и спиране на мокро не бива да се бъркат със склонността на гумата към аквапланинг.

"Категорията за сцепление, посочена върху етикетите за гуми на ЕС, показва ефективността на гумата при сцепление на мокра настилка, с други думи, как гумата се държи, когато спира на мокър асфалт. Въпреки това склонността към аквапланинг не може да бъде извлечена от етикетите за гуми", категорични са експертите.

В допълнение към състоянието на гумите налягането в тях също е важен фактор. Ако то не е достатъчно, те може да не запазят формата си във водата. Това ще направи колата по-податлива на аквапланинг.

Не само качествените и нови гуми са важни, но и това, което се случва между седалката и волана. Експертите са категорични, че трябва да се намали скоростта при шофиране на дъжд. Също така не се препоръчва изпреварване. Автомобилът може лесно да влезе в аквапланинг, когато се наложи да преминава през коловози, докато се сменя лентата.

А ако все пак се стигне до попадане в подобна ситуация, трябва да се направят няколко неща. На първо място, водачът трябва да запази спокойствие, защото паниката само ще влоши положението. Той трябва да отпусне газта и да натисне съединителя, за да забави скоростта и да възстанови сцеплението. Спирачката не помага, защото тя допълнително намалява сцеплението и въртенето на автомобила върху водата става неудържимо. Освен това воланът трябва да се държи изправен, за да се предотврати излизането от пътя или навлизането в платното за насрещно движение.

Ключови думи:

аквапланинг, автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

BMW развива водородното задвижване на колите си

03.04.2020

308 1
Най-популярният Hyundai минава в нова категория

27.03.2020

1689
Mercedes се отказва от някои двигатели

24.03.2020

4655 1

Коментари

Seawarrior

Изброените технически причини за предизвикване на аква-планинг са обективни.  Нека да обърна внимание на една от най-важните, а именно наличието на вода. Не се заяждам. Известно на всички, които карат често по един и същи път, е че има места, където по време на дъжд се образуват локви или вади от оттичането на водата през пътното платно. Това са местата където проектният или изпълненият наклон на пътя способстват събирането на повече вода. Това е и основната причина за появяване на аква-планинг. Пряко доказателство за тази теза е фактът, че има места по пътищата, където често се случват катастрофи в дъждовно време, което измества състоянието на гумите и шофьорските навици на по-заден план. 

 

Наличието на канавки около пътното платно и спазването на минималните наклони ще намалят значително честотата и причините за проявяването на опасното явление. 

 

Вечните оправдания на АПИ и свързаните ведомства, че несъобразената скорост и техническата неизправност са основните причини за големия брой произшествия, всъщност загърбват проблемите с неадекватно проектиране, изпълнение и поддържане на пътищата у нас. Да си ходят вече, че ни писна.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×