Медия без
политическа реклама

Зам.-председател на ВКС поиска извинение за обиден коментар

БГНЕС
Галина Захарова от ВКС счита, че се правят обидни внушения за върховни съдии.

Шефката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Галина Захарова поиска членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански да се извини за реплика, насочена към съдии от ВКС, предаде lex.bg.

Поводът е изказване на Новански по време на заседание на Съдийската колегия на ВСС миналата седмица, когато магистратите обсъждаха дали да възстановят на работа Люба Петрова, която беше отстранена от Районния съд в Раднево, след като стана обвиняема за документално престъпление. Тя беше осъдена на пробация окончателно във ВКС, защото си е измислила цяло съдебно заседание. Освен това срещу нея се води и второ дело за лихварство, измама и длъжностни престъпления. В крайна сметка кадровиците отказаха да възстановят Петрова на работа. По време на заседанието обаче съдия Новански заяви, че не намира за нормална присъдата, като по думите му „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести“.

Това негово изказване провокира Галина Захарова от ВКС да напише в писмо до Новански и до представляващия ВСС Боян Магдалинчев, в което възразява „срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело“. До настоящия момент възпроизведеното в медиите съдържание на Вашето изявление не е опровергано. Огласената оценка за решението на ВКС и „образно“ формулираното предложение за реакция срещу него не са коментирани дори и с една дума от който и да е от участващите в заседанието членове на ВСС“, пише още Захарова.

Още по темата