Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Възраждане“, БСП и ИТН защитиха ветото на Радев на съдебния закон

С гласовете на управляващото мнозинство то обаче беше отхвърлено с лекота

07 Авг. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Обсъждането на ветото продължи само 5 минути и единствено Тошко Йорданов от ИТН направи изказване по същество.

Управляващите се възползваха от извънредното заседание, което свикаха днес заради промените в закона срещу домашното насилие, за да отхвърлят и ветото, което президентът Румен Радев наложи над последните им промени в Закона за съдебната власт.

Историята на текстовете, на които се възпротиви държавният глава, е дълга, макар че се разви за доста кратко време. В началото на юни бяха обнародвани законови промени, прокарани от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, с които се въвеждаше дългоочакваният механизъм за разследване на главния прокурор. Според този специален ред съдия, избран на случаен принцип, се назначава временно за прокурор, като придобива правомощията да разследва шефа на държавното обвинение за евентуални престъпления.

Точно когато такъв съдия – Даниела Талева, беше избрана на случаен принцип за тази задача, управляващите внезапно решиха да ремонтират Закона за съдебната власт. Те внесоха промени, с които се предвижда да се създаде нова електронна система, чрез която да се извършва случайният подбор на специалния прокурор. По същото време беше прекъснат процесът по назначаването на Талева за прокурор - от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха, че най-напред ще чакат позицията на Конституционния съд по делото, пред който бившият главен прокурор Иван Гешев беше оспорил законовата промяна, с която се въведе механизмът за разследване.

И още нещо - със същия законопроект на ГЕРБ-СДс, ПП-ДБ и ДПС се реши, че процедурата по избор на новия състав на ВСС ще започне след 6 месеца. Така на практика управляващите отложиха подмяната на съвета най-малко до началото на следващата година.

Точно тези промени Радев върна за ново разглеждане в парламента. Президентът се мотивира, че създаването на нова система за случайно разпределение ще забави неоправдано дълго избора на специалния прокурор. Той посочи, също така, че като се отлага изборът на новия ВСС, поне половин година парламентът няма да изпълни задължението си да подмени членовете на съвета, което му е вменено от Конституцията.

Ветото беше отхвърлено в парламентарната правна комисия. Същото стана и днес в пленарната зала на Народното събрание, където депутатите го разгледаха вечерта за около 5 минути. Изказа се само зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който, общо-взето, повтори аргументите на президента. Според Йорданов бавенето на избора на специалния прокурор ще попречи на механизма за разследване на главния прокурор да влезе в действие. А това, на свой ред, според него ще постави под въпрос прогреса ни за Шенген. Причината е, че въпросният механизъм се приема като едно от условията за влизането ни в зоната.

В отговор Божидар Божанов от ПП-ДБ обяви, че в съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, и затова десните ще внесат законопроект, с който да се въведе една сигурна и прозрачна система, по която да се избира съдия, който да разследва главния прокурор. Йорданов му отвърна заядливо, че всеки път, когато излезе на трибуната, говори за нов софтуер, който да се закупи с държавни пари.

С това дебатът приключи и със 131 гласа мнозинството прие повторно промените в Закона за съдебната власт, които Радев атакува. Ветото подкрепиха само 47 депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?